Resmi ilan tarifesi onayı için gözler Yıldırım'da

Resmi ilan tarifesi onayı  için gözler Yıldırım'da
Başta Anadolu yerel basını olmak üzere ulusal yazılı basın kuruluşları; Basın İlan Kurumu tarafından belirlenen resmi ilan fiyatlarıyla ilgili yeni tarifenin yürürlüğe girmesi için Başbakan Binali Yıldırım'ın imzasını bekliyor.

Basın İlan Kurumu tarafından belirlenen 2017 yılı resmi ilan fiyatlarıyla ilgili yeni tarifenin 7 aydır yürürlüğe girmemesi Anadolu yerel ve ulusal yazılı basın kuruluşlarının maddi mağduriyetine yol açıyor. Başbakan Yıldırım'ın 30. Yerel Medya Özendirme Yarışması'nın ödül törenine yaptığı, "Türkiye'de özgürlük alanları sizler sayesinde gelişiyor ve demokrasimiz sizler sayesinde güçleniyor. Hükümet olarak güçlü demokrasi için yerelleşme adına, yerel medyanın güçlenmesi için gerekli çalışmayı geçmişte yaptık, bundan sonra da yapacağız" açıklamasıyla umutlanan basın kuruluşları, yeni resmi ilan tarifesinin en yakın zamanda onayını bekliyor.

Ulusal ve yerel basında yayınlanacak resmi ilanlarla ilgili tarifeler Basın İlan Kurumu yönetiminin her yıl Kasım ayında yapılan toplantısında belirleniyor. Belirlenen tarife Başbakan ve Bakanlar Kurulu onayından sonra Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giriyor. 2017 yılında geçerli olacak yeni ilan fiyat tarifesi de Kasım 2016 tarihinde toplanan Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu toplantısında görüşülüp kabul edildi. Toplantı sonrasında, belirlenen yeni tarife onay için Başbakan ve Bakanlar Kurulu'na gönderildi. Ancak aradan geçen bunca zamana rağmen yeni tarife konusunda  Başbakan ve Bakanlar Kurulu'nun onayı gelmedi. Bu sebeple, basın kuruluşlarına yapılan resmi ilan ödemeleri 2017'nin 7. ayına gelinmesine rağmen halen 2016 tarifesi üzerinden gerçekleşiyor. Eski tarife ile yeni tarife arasındaki fiyat farkı da basın kuruluşlarının aleyhine bir durum oluşturmakta. Bu durum, özellikle kısıtlı imkanlarla yayın hayatını sürdürmeye çalışan yerel basın ile ulusal basın kuruluşları için sıkıntı oluşturuyor. Basın kuruluşları; Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu toplantısında görüşüldükten sonra kabul edilen artırılmış yeni resmi ilan tarifesinin Başbakan ve Bakanlar Kurulu'nda onaylanıp yürürlüğe sokulmasını istiyor.