Rize’de ‘maden’ isyanı

Rize’de ‘maden’ isyanı
Rize’nin Madenli beldesinde toplanan mahalle sakinleri, Çayeli Bakır İşletmeleri’ni, maden ocağında patlatılan dinamitler sonucu evlerinin duvarlarında çatlaklar oluştuğu gerekçesiyle protesto etti

Rize’nin Çayeli ilçesi Madenli beldesinde, Çamlıca ve Maden mahallelerinin altında, 20 yıl önce Çayeli Bakır İşletmeleri tarafından maden galerileri açıldı. Dinamit patlatmaları nedeniyle mahallelerde yollar çöktü, cami ve ev duvarları çatladı, tarlalarda büyük yarıklar oluştu. Sorunlarını yıllardır dile getirmelerine rağmen bir çözüm bulunmadığından yakınan mahalle sakinleri, Çayeli Bakır İşletmeleri önünde protestoda bulundu. 

Patlamalar sonucu evlerinde hasar, çevrede toprak kayması olduğunu iddia eden gruptakiler, dün sabah Çayeli Bakır İşletmeleri’ne doğru yürüyüşe geçti.Maden sahası girişinde özel güvenlik görevlilerince önü kesilen eylemcilerin görüşme isteği, yetkili olmadığı gerekçesiyle geri çevrildi. Burada grup adına açıklama yapan Ebazer Tüylüoğlu, günde en az üç kez dinamit patlatıldığını, mahallenin altının boşaltıldığını, evlerde ve arazilerde maddi hasarların meydana geldiğini, çatlaklar oluştuğunu ve evlerin oturulamaz hale geldiğini öne sürdü.

Firma Kanadalı
Yeraltı kaynaklarının işletmesine karşı olmadıklarını ifade eden Tüylüoğlu, “Yetkililer sorunlarımıza çözüm üretmiyor. Mahkemeye başvurmak istiyoruz ama dilekçelerimiz kabul olmuyor. Davalarımıza bakacak avukat bulamıyoruz. Bize bunu yöremizin, ülkemizin insanı değil, Kanadalı bir firma yapıyor” dedi. Günlük 200 ton cevherin yurt dışına taşımasını yapa bir firmanın kendilerini dinlemediğini kaydeden Tüylüoğlu, “20-25 yıldır devam ediyor. Feryadımızı kimse duymuyor” diye konuştu. Çayeli Bakır İşletmeleri’nden yapılan yazılı açıklamada ise hasarların nedenini belirlemek üzere ODTÜ, Hacettepe ve Karadeniz Teknik üniversitelerinin oluşturduğu bir bilim heyeti tarafından araştırma yapıldığı, buna göre hasarların, Doğu Karadeniz’de sıklıkla rastlanan heyelanlardan kaynaklandığını, işletmenin faaliyete girmesinden önce de aynı lokasyonda heyelanların yaşandığını ve evlerde hasar oluştuğunu ortaya koyduğu kaydedildi.