Ruhani’den birlik çağrısı: Kökünü kurutmalıyız

Ruhani’den birlik çağrısı: Kökünü kurutmalıyız
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, “ABD'nin uyguladığı yaptırımlar ekonomik terörizmdir ve terörizme karşı mücadele eden ülkeler, ABD'nin bu adımına karşı da mücadele etmelidir. Bölgenin güvenliği için tek taraflı politikaların kökünü kurutmalıyız.” dedi.

Japonya'yı ziyaret eden İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Japonya Başbakanı Abe Şinzo başkanlığında yapılan heyetler arası görüşmede bölgesel ve küresel konuların ele alındığı bildirildi.

İran Cumhurbaşkanlığından görüşmeye ilişkin açıklama yapıldı.

Görüşmede Ruhani, bölge ve dünyanın barış, istikrar ve güvenliğinin yanı sıra nükleer anlaşmanın korunması için gösterilen çabaları memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, "Menfaatlerimiz çerçevesinde yapılacak hiçbir müzakere ve anlaşmadan yüz çevirmeyiz. Geride bıraktığımız yıllarda İran, müzakere ve mantık yoluyla kendi menfaatini koruduğunu göstermiştir. İran, müzakere ve kazan-kazan anlayışıyla etkili ve kalıcı bir anlaşmaya ulaşılacağına her zaman inanmıştır." görüşlerini paylaştı.

ABD'nin nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilerek dünya barışı ve güvenliğini tehdit ettiğini kaydeden Ruhani, tüm ülkelerin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 2231 sayılı kararına bağlı kalması gerektiğini vurguladı.

Ruhani, "ABD'nin uyguladığı yaptırımlar ekonomik terörizmdir ve terörizme karşı mücadele eden ülkeler, ABD'nin bu adımına karşı da mücadele etmelidir. Bölgenin güvenliği için tek taraflı politikaların kökünü kurutmalıyız. Uluslararası kuralların dışında hareket edenlerin de artık başka bir yol izlemeleri gerektiğini anlamalarını sağlamalıyız." dedi.

“DİĞER TARAFLARIN DA TAAHHÜTLERİNE UYMALARINI İSTİYORUZ”

ABD yaptırımlarının kaybet-kaybet dışında herhangi bir neticesi olmadığını belirten Ruhani, Washington yönetiminin de bu yaptırımlardan kazançlı çıkmadığını vurgulayarak şöyle devam etti:

"İran, çıkarlarını temin etme çerçevesinde nükleer anlaşmanın korunması için elinden gelen çabayı ortaya koymuştur. Nükleer anlaşmanın diğer taraflarından da taahhütlerine uymalarını istiyoruz. Hiç şüphesiz bu yönde atılacak bir adım nükleer anlaşmanın kalıcılığının da anahtarı olacaktır. Nükleer anlaşmaya taraf ülkeler, taahhütlerine uyarak ABD'yi yanlışlarını düzeltmeye ve doğru yola gelmeye mecbur edebilir."

Ruhani, ABD'nin çekilmesi ve AB ülkelerinin vaatlerine uymaması nedeniyle İran'ın nükleer anlaşmadaki taahhütlerini azaltmasının söz konusu anlaşmanın içeriğine uygun olduğunu belirterek, "Nükleer anlaşmanın, tüm ülkeler arasındaki barış ve dostluğa ulaşmak için etkili bir model olduğuna inanıyoruz." ifadesini kullandı.