Rumların son hedefi garantörlük sistemi

Rumların son hedefi garantörlük sistemi
Kıbrıs’ta Türk tarafı çözülme süreciyaşarken, Rumlar karşı oldukları garantörlük konusunda “Türkiye tek başına rol üstlenemez” diyerek baskıya başladı

Kıbrıs’ta Türk ve Rum liderlerin mülkiyet gibi çok zorlu bir konuyu masaya yatırdığı bir süreçte Rus Sputnik’e konuşan Rum Dışişleri Bakanı Yannis Kasulidis, hedeflerinin Ada’ya yönelik garantörlük sisteminin kaldırılması olduğunu belli etti. Kasulidis, “Yunanistan garanti sisteminde yer almayacağını açıkladı. Türkiye tek başına bir rol üstlenemez. Askeri çözümü öngören garanti sistemi akıl karı değildir” dedi. Kasulidis, taraflar arasındaki mesafenin giderek kapandığını ve Kıbrıs için “SSCB - Rusya Federasyonu geçiş modeli” nin öngörüldüğünü iddia etti. Kıbrıs sorununa çözüm bulunması yolunda adada sürdürülen müzakereler çerçevesinde KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis, Lefkoşa’daki ara bölgede bir araya gelerek, mülkiyet başta olmak üzere, çözüm bekleyen sorunları değerlendirdi. Müzakerelerde kritik bir dönemece girilirken, son gelişmeleri değerlendiren Kasulidis, eyalete dayalı federal sistemin kapıda olduğunu söyledi. Kasulidis, doğalgaz konusunda şimdilik Türkiye ile işbirliği perspektifine kapıyı kapalı tutarken, Ada’da garantilere ihtiyaç olmadığı görüşünü savundu. Kasulidis, garantörlükle ilgili bir soruya şu yanıtı verdi: “Atina garanti sisteminde yer almayacağını açıkladı. Türkiye tek başına rol üstlenemez. Askeri çözümü öngören garanti sistemi akıl kârı değildir. Anayasal düzenin tehlikeye girmesi halinde askeri seçenek kabul edilemez.”

Bakan çarpıttı

Rum Bakan, sistemi kendine göre şöyle kötüledi: “1960 garanti sistemi başarısız olmuştur. Hangi garantör devlet üstlendiği görevi yerine getirdi? Yunanistan cuntası darbe yaptı. Türkiye sözüm ona anayasal düzenin tesisi adına adayı işgal etti. Dahası 1983’te Kıbrıs Cumhuriyeti’nden kopan bir devleti tanıdı. Başarısız bir sistemi neden tekrardan gündeme getirelim ki?”