Rus-Ermeni iş birliği tansiyonu artırıyor

Rus-Ermeni iş birliği tansiyonu artırıyor
Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, uçak krizi sonrası Rusya ile Ermenistan arasındaki askeri anlaşmaların arttığını, bu durumun bölgede tansiyonu yükselteceğini söyledi. Paşayeva, “Birbirimizi daha çok savunmalıyız. Bu adımlar karşısında beraberliğimiz güçlenmeli” dedi.

Rus-Ermeni anlaşması gerginliği tırmandıracak

Haber: Bünyamin Öztürk

MİLLETVEKİLİ Ganire Paşayeva, Ermenistan’ın, Rusya’nın Güney Kafkasya’daki askeri üssü olduğunu, Azerbaycan’ın ülkesinin birlik ve beraberlik içinde Ermenistan’a gerekli cevabı vereceğini söyledi. Rusya ve Ermenistan’ın uçak düşürme olayından sonra kara ve hava sahasında işbirliğini arttırdığını kaydaden Paşayeva, şöyle dedi:

Türk düşmanı ülke
“Ermenistan, bölgede Türkiye ve Azerbaycan’a düşmandır. Bu ülke, Türkiye’nin toprak bütünlüğünü tanımadığı gibi Azerbaycan’ın topraklarını işgal edip Kars’ı hala kendi topraklarında gösteriyor. Rusya ve Ermenistan’ın uçak düşürme olayından sonra kara ve hava sahasında işbirliği arttı. Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, gençlere, ‘Bizim nesil Karabağ’ı aldı, sizin neslin de Ağrı’yı alması gerekiyor’ diyor. Ermenistan bu bölgede bu misyonu taşıdı. Rusya’nın çıkarlarını koruyan misyonu da var. Son olaylardan sonra bunu bir kez daha gösterdi. Rusya yeniden Ermenistan’ı askeri üs olarak kullanmaya devam ediyor. Bu nedenle askeri varlığını arttırıyor.” 

Birliğimiz güçlenmeli
Minsk Grubu eş başkanlarından olan Rusya’nın görevinin, sorunların çözülmesi için adımlar atmak olduğuna dikkat çeken Paşayeva, şöyle devam etti: “Sorunun çözümü için görev almış bir devletin Ermenistan’ın silahlanmasına yardım etmesi, kendi misyonuna aykırı bir davranıştır. Tarafsız olmalıdır. Burada taraf olma dışında taraflardan birini silahlandırıyor. Yani Ermenistan’a silah yerleştiriyor. Kim olursa olsun böyle bir tutumu kınıyoruz. Rusya ve Ermenistan arasında atılan adımlar bölgeyi gerginleştirmekten başka hiçbir işe yaramıyor. Bu aynı zamanda bir mesajdır, birliğimizi daha çok arttırmamız gerekir. Birbirimizi daha çok savunmalıyız. Bu adımlar karşısında birlik ve beraberliğimiz daha çok güçlenmeli. Görüyoruz ki eski düşünce hala değişmemiş.”
 
Gücümüz yeterli
Ganire Paşayeva, Ermenistan’ın provokasyonlarını arttırdığını belirterek, 20 sene önce Azerbaycan’ın askeri gücünün yeterli olmadığını ancak şimdiki gücünün bu provokasyonlar karşısında gerekli cevabı verecek nitelikte olduğunu kaydetti. Paşayeva, “Cumhurbaşkanından başlayarak Savuma Bakanına kadar provokasyonlara cevap veririz. Maalesef bölgedeki durum, yeni askeri işbirliği adımları durumu gerginleştiriyor. Bu adımdan sonra herkes yerini gösterdi. Bölgede gücümüzü arttırabilmemiz için, herhangi bir kötü senaryonun tutmaması için birlik ve beraberliğimizi güçlendiriyoruz” dedi.