Rus geldi aşka...

Amerika'ya ayak basar basmaz, sanki benim memleketten ayrılmamı bekliyorlarmış gibi, bombalar peş peşe patladı. Diyeceksiniz, ne var bunda, ilk defa mı Türkiye uçak düşürüyor? Daha önce, Ege üzerinde, neler geldi memleketin başına? Doğru olmasına, doğru da, bu kez, yanlış beygire tekme attık gibi. Ha diyebilirsiniz ki ne yani memleketin sınırlarının ihlaline izin mi verecektik. O da doğru, ama delik deşik olup, yolgeçen hanına dönmüş sınırın neresini savunacaksınız, zaten korumuyor, koruyanları da cezalandırıyorsunuz ya.

                Tam da Amerika'da Kızılderililerin elinden nasıl topraklarını kendilerine verdiği için tanrıya şükrettikleri, şükran günü kutlarken gelişmeler hızlandı. Konuyu neresinden tutup, neresini savunayım. Bir kere siz kalkıp, IŞİD terörist diyorsunuz, ardından adamlar sizin sınırınızı temizlerken, ateş açıyorsunuz. Ateş ettiğiniz bölgede, Kafkaslardan ve öteki bölgelerden getirilip, Türkmenler içine yerleştirilen radikal dinciler varmış. Yabancı basında çıkan haberler de kafa karıştırıcı.

                Bakın, neler anlatılıyor... Onlara göre, bu bölge, IŞİD'e silah ve cephane ile bu katillerin petrollerini taşıyan tankerlerin geçtiği, köprü bölgeymiş. Çok sayıda Türkmen de bölgenin, kendilerinde değil ama kendilerini, Türkmen olarak satan bu grupların elinde olduğunu iddia ediyor.

                Bu günlerde dış politika konusundaki gelişmeler ürkütücü. Birilerinin gözüne girmek için yapılan bu tür işlerin de bir riski var tabii. Geçen gün, bir oturup hesaplayayım dedim, baktım batmamaya çalışan ekonomiyi, tüm bu olaylar tamamen dibe çekiyor gibi.

Bakın bilançoya. Şimdi Ruslar, IŞİD'in petrol gelirine asit dökerken, bizimkilerin can acısı ile yaptığı uçak düşürme olayının bedeli gene zavallı tüccar ve halka kesilecek. Mesela turizmciler, İsrailli ve Avrupalı turistlerden sonra elde kalan son grup Rus turistler de kapıları kapadılar. Maddi kaybın boyutunu şimdiden hesaplamak zor. Ardından zaten çökmekte olan inşaat sektörünün son kapısı da kapanmış oldu. Yetmedi, Avrupa'nın, sınırlarımızdaki komşularımızın almadığı sebze ve meyveyi alan Rusya onu da durduruyor.

Son olacakta ısınmadan, enerjiye kadar bir takım kaynakların sahibi olanlar, ya fiyat artıracak veya musluğu kapatacak. Unutmayın elektrik bile termik santrallerde doğal gazla üretiliyor. Bırakın evlerin ısınmasını, sokakta bir lamba bile yanamayacak. İşte o zaman, çuval çuval, seçim kazanmak için dağıtılan, kömürlere başvurulacak.

Son olarak da, bizim bu bunalımın başında elektronik kilitlenmeyle düşürülen uçaklarımız ve kaybettiğimiz evlatlarımıza yenileri eklenmez diye temenni ediyorum. Hani şairin dediği gibi "tüfek icat oldu mertlik bozuldu" hesabı teknoloji kahramanlıkların yerini alıyor. Şimdi de kıyılarımıza konuşlandırılan yeni bir gemi tüm uçuşları etkileyecek. Korkarım Türk savaş uçaklarının NATO müttefikleri ile birlikte Suriye ve Irak üzerinden uçuşu da engellenebilecek. Yani özetle durum şenleniyor.

Bu arada hükümet kuyruğu kopmuş uçurtma hesabı, Rusları düşman sayıp hedef tahtasına koyuyor. Sonra vaz geçip Ruslar bizim dostumuz deyip çıkıveriyorlar. Bir karar verseler de yandaş medya da dansöz gibi bir o yana, bir bu yana kıvırmasalar. Bu aralar FED (yani ABD Merkez Bankası) açıklamalarını beklemeden dolar gene kafayı dikti yükseliyor. Bu da ekonomimize yansıyacak doğal olarak. Ama yeni kabinemiz var artık eskisinin aynısı. Hayırlara vesile olsun âmin.

Yazarın Diğer Yazıları