Rus muhalif lider için 'sınırlı' cenaze töreni

Rus muhalif lider için 'sınırlı' cenaze töreni
Moskova'nın göbeğinde vurularak öldürülen Boris Nemtsov için düzenlenen cenaze törenine kalabalık bir katılım olurken, bazı siyasilerin ve yabancı devlet adamlarının katılmasına izin verilmemesi tepki yarattı

Moskova'da vurularak öldürülen muhalif politikacı ve eski Başbakan Yardımcısı Boris Nemtsov'un cenazesi dün düzenlenen törenle kaldırıldı. Moskova'daki Troyekurovskoye mezarlığında düzenlenen törenin ardından Andrei Sakharov İnsan Hakları Merkezi'nde halka açık bir tören de düzenlendi. Cenaze törenine Nemtsov'un sevenleri ve yakınları katıldı. Kalabalık bir katılımın olduğu törende Nemtsov'un annesi de, cenazenin başına gelerek gözyaşı döktü.


Bazı yabancı yetkililere izin yok!
Bu arada, birçok yabancı yetkili ile Rusya'nın bazı tanınmış isimlerine cenaze törenine katılma izni verilmedi. Polonya heyetine başkanlık etmesi planlanan Polonya Senatosu Başkanı Bogdan Borusewicz'e vize verilmedi. Varşova'daki Rusya Büyükelçiliği, Borusewicz'in "Rusya'ya seyahat etmesi yasaklanmış Polonya yetkilileri arasında bulunduğunu" açıkladı. Söz konusu liste AB'nin Ukrayna'daki çatışmalara müdahale ettiği için Rusya'ya yaptırım uygulamasının ardından hazırlanmıştı.


Kapsamlı soruşturma sürüyor
Letonya'nın Avrupa Parlamentosu milletvekili Sandra Kalniete de, Moskova'nın Şeremetyevo Havaalanı'na indiğinde, ayrıntılı gerekçe gösterilmeden ülkeye girişine izin verilmediğini bildirdi. Gösteri ilanı dağıttığı gerekçesiyle 15 gün süreyle gözaltına alınan Rus muhalefet lideri Alexei Navalny'ye de, cenazeye katılması için izin verilmedi. Nemtsov'un neden suikaste uğradığını araştıran Rusya Soruşturma Komitesi, birçok muhtemel neden üzerinde durulduğunu belirtti.