Rus turist gelir mi?

Türkiye Rusya'dan özür diledi. Ya da derin üzüntülerini belirten mektup yolladı.

Turizmciler ve iş dünyasında bir heyecan başladı.

Her şeyin güllük gülistanlık olacağı beklentisi sardı Türkiye'yi.

Daha ilk günde turizm şirket sahipleriyle röportaj yapıldı.

remzi-003.jpg

Doğrudur! Rusya ile yeniden ilişkileri düzeltmek kesinlikle Türkiye'nin lehine olan bir durumdur.

Rus uçağının düşürülmesinden bu yana geçen zaman Türk ekonomisi adına ciddi bir kan kaybı yaşanmıştır.

Ancak Türkiye'nin özrü ile turizm ve ticaretin bir anda düzeleceğini beklemek son derece yanlış olacaktır.

Son iki yılda özellikle Rus turist sayısında ciddi bir azalış vardı. Bunu izah edecek en ömli belge ise yukardaki grafik olacaktır. Bu grafikte doların Rus para birimi Ruble'nin karşısında nasıl güçlendiğini gösteriyor. Yani Ruble'nin kan kaybını ortaya koyuyor. 1 doların 20 Ruble'den nasıl 70'lere hatta 80'lere kadar yükseldiğini gösteriyor.

Doların Ruble karşısında değer kazanması ise o ülkenin fakirleşmesi anlamına geliyor. Özellikle ülke dışında dolar ile yapılan satın almalarda alım gücü yüzde 100'ün üzerinde azalıyor.

Grafiği incelediğimiz zaman 2008 yılında 1 doların 23 rubleden işlem gördüğünü görüyoruz. Ondan sonra sürekli olarak Amerikan Doları değer kazanmış. Rusya'nın Kırım'ı işgal etmesinden sonra Ruble'de şok düşüş başlamış. 1 dolar 2014 yılında 1 ay gibi kısa sürede 79 Ruble'ye kadar yükselmiş.

Felaketi düşünebiliyor musunuz?

1 ay önce satın aldığınız ithal bir ürünün fiyatı bir anda yüzde 100 artıyor.

Bu Türkiye gibi ülkelerden ithal edilen domatesin fiyatını bile etkiledi. Kaba bir hesap yaparsak Ruslar 1 kilo domates için 1 dolar karşılığında 23 Ruble verirken temmuz 2014 tarihinden sonra 79 ruble vermeye başlıyorlar.

Yani Türkiye gibi bir çok ülkeden dolarla satın alınan hizmetler yüzde 100 pahalılanıyor.

Bu aynı zamanda turizm sektörü için de geçerli.

2008 yılında Türkiye'ye gelen tek bir kişilik Rus, 1 haftalık tatil için kaba bir hesap ile bin dolar karşılığında 23 bin ruble ödüyordu. Bir ayda bu rakam 79 bin rubleye çıktı. Yani Türkiye'de tatil yapmak yüzde 100 pahalılandı.

Zaten Rusya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısında 2015 yılında ciddi bir düşüş yaşanmıştı. Yüzde 30'un üzerinde düşüş rakamı ilk aşamada çok da önemsenmedi. Ancak Türk turizmi için alarm aslında geçen yıl verdi. Her ne kadar geçen yılın rezervasyonları çok önce yapılmış olsa da yine de olumsuz etkilendik.

2016 yılı için Rus uçağı düşürülmese de Türk turizmi için hiç de iyi bir yıl olmayacaktı yani. Belki Türkiye'ye gelen Rus turist sayısı yüzde 98 düşmeyecekti ama yüzde 50'nin üzerinde bir kayıp mutlaka yaşanacaktı.

Ekonomik sosyal yapı açısından Rusya, Türkiye'ye benziyor. Bir kesim sefalet yaşarken bir kesim ise varlık içinde yüzüyor. İşte bu nedenle Türkiye'ye zengin turist gelecekti ama orta sınıf turistin gelmesi imkânsızdı.

Bundan sonrasına bakınca 2017 yılı için de fazla umutlu olmamak lazım. Rusya ile ticaretin ve özellikle de turizmin çok iyi olması için Ruble'nin dolar karşısında değer kazanması gerekiyor.

Yazarın Diğer Yazıları