Rus turist mi?

1990'lı yılların başındaydı.

Rus turistler Türkiye'ye akın etmeye başladılar. Özgürlük sarhoşu Ruslar Türkiye'den ne buldularsa alıp ülkelerine götürüyorlardı.

Tekstil sektörünün yıldızı o dönem başladı.

Laleli adını o dönem duyurdu. Laleli'deki evler bile tekstilcilere ya yüksek fiyattan satıldı ya da kiraya verildi.

Bu ticaretin adı 'Bavul Turizmi'ydi.

Rus Türkiye'ye geliyor, dolaşıyor ve giderken de iki üç bavul tekstil ürünü alıp ülkesine dönüyordu. Rus için çok kârlı bir ticaretti. Hem Türkiye'de tatil yapıyor hem de para kazanıyordu.

İlk bakışta kazananın Rus olduğunu düşünebilirsiniz ama asıl Türkiye kazanıyordu. Bavul turizmi sayesinde Türkiye'de tekstil sektörü büyümüş ve binlerce kişiye iş kapısı açmıştı.

Sonra Laleli'de Ruslar küçümsenmeye başlandı. Gösterilen ürün yerine ucuz, işe yaramaz kıyafetler gönderildi. Daha birçok tatsız olay oldu.

Laleli esnafının arasına sızan bazı art niyetli kişiler, bavul turizmine büyük darbe vurdu. Sonuçta Rusya, Türkiye'den yapılan bavul turizmini yasakladı.

Türkiye'nin bu dolaylı ihracattan kaybı çok büyük oldu. Binlerce küçük tekstil atölyesi kapandı. Çalışanları işsiz kaldı. Türkiye'nin ihracatı olumsuz etkilendi.

Laleli terk edilmiş kasaba görüntüsüne büründü. Şimdi Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı bir bölge.

Rus turisti dövmek

Yıl 2014. Daha henüz Rus uçağı düşürülmemişti.

Rusların akın akın Türkiye'ye geldiği dönemdi. Kendini 7 yıldızlı otel olarak tanıtan turistik tesiste bizzat şahit olduğum olayı bu köşede kaleme almıştım.

Bir Rus turist, otel müşterilerini eğlendirmek için Rusya'dan getirilen bir dans grubunun gösterisini izlemek için geldiği mekânda yanlış yere oturduğu gerekçesiyle karısının ve çocuklarının gözleri önünde dövüldü. Hem de ne dövülme. Ağzı burnu kırıldı. Bu dayağı videoya alan bir Rus, görüntüleri sosyal medyada yayınlayınca kıyamet koptu.

Bir otel ve güvenlik görevlilerinin Türk turizmine verdiği zarar büyüktü.

Bu da 7 yıldız kafası işte. Rus turistleri kazıklayan Laleli esnafının akıbetini bölgede birçok otel yaşadı.

Uçak düştü, Türkiye'ye gelen milyonlarca Rus turist sayısı iki elin parmağını geçmedi.

Bu turizmciler öyle ağladı ve sızladılar ki, devlet onların vergi borçlarını, SSK'larını ve daha birçok borçlarını erteledi. Uçaklara destek verip müşteri gelsin diye teşvik verdi.

Rus turist geldi

Yıl 2017. Türk turizmi yine yaralı. Politik kararlar Almanların, İngilizlerin ve birçok Avrupalı turistlerin Türkiye'ye gelmesine engel oldu. Otellerin doluluk oranı çok düşük. Ancak bu yıl en iyi gelişme az da olsa Rus turistlerin gelmeye başlamasıydı.

Rus turistler Antalya'da çiçeklerle karşılandı. Hatta bununla da yetinmeyip Rusya'dan gelen uçakların merdivenlerinden alan girişine kadar kırmızı halı serildi ve güller döküldü.

Bu olay her ne kadar Rus turistleri şımartsa da alan da veren de razıydı.

29 Haziran 2017:

Sosyal medya ve bazı internet sitelerinde bir video dolaşmaya başladı. Bu video kısa süre sonra Rusya'da rekor seviyede izlendi.

Alanya'da bir otel, kendi tesislerinde tatil yapan Rus turistlerin bavullarını arıyor. 15 gün içerisinde odalarındaki tuvalet kâğıtlarını kullanmayıp bavullarına koydukları gerekçesiyle, kameraların önünde Rus turistlerin bavulları zorla aranıyor.

Bavuldan 12 adet tuvalet kâğıdı çıkıyor. Değeri yaklaşık 10 lira. Yine bavuldan restorandan her yemekte alındığı tespit edilen 17 portakal, 4 armut ve 15 kayısı çıkıyor.

Otel yönetimi bunlara el koyuyor. Videoya çekip sosyal medyada yayınlıyor.

Amacı yasal olarak bir şey yapamadığı Rus turistleri rezil etmek.

Rus turistler bu görüntülerle rezil oldu mu bilemiyorum ama Türkiye'nin ve dahası Türk turizminin rezil olduğu kesin.

Toplam değeri 20 lira dahi olmayan bir şeyler için sen oteline gelen turistlerin bavullarını arayıp onları kameraya çeken bir ülkede tatil yapmak ister misin?

Türkiye her zaman kendi ayağına sıkan bir ülke olmuştur.

Söylenecek fazla bir şey yok! Allah Türk turizmcilerine akıl fikir versin.

Yazarın Diğer Yazıları