Rus uçağı olduğunu sonradan öğrendik

Rus uçağı olduğunu sonradan öğrendik
Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu, krizi soğutucu ifadeler kullanarak, Türk-Rus ilişkilerinin tarihsel bağına dikkat çektiler

Sonradan öğrendik

İstanbul’da gündeme ilişkin konuşan Erdoğan, “Düşen, daha sonradan Rus yapımı olduğu bilinen uçağın Rusya’ya ait olduğu, bu ülke makamlarının açıklamalarından sonra anlaşıldı. Uzun süredir böyle bir hadisenin yaşanmaması için çaba harcıyor, uyarılarımızı yapıyorduk” dedi.

Rusya bizim dostumuz

Rusya ile olan ilişkilerde bu tür kazalara yer verilmemesini isteyen Davutoğlu da, “Ekonomik, siyasi ve kültürel bağlarımız son derece güçlüdür. Bu olayda Rusya ile ipleri germek, gerilim yaşamak gibi bir niyetimiz yoktur olamaz da. Rusya bizim dostumuzdur” ifadelerini kullandı.  

 

Rus uçağı olduğunu sonradan öğrendik

Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen 31. İSEDAK açılış toplantısında yaptığı konuşmada, “Düşen, daha sonradan Rus yapımı olduğu bilinen uçağın Rusya’ya ait olduğu, bu ülke makamlarının açıklamalarından sonra anlaşılmıştır. Bu hadiseyi tırmandırmak gibi bir düşüncemiz bir düşüncemiz kesinlikle bulunmamaktadır” dedi.

Sınır ihlali yaptı

Suriye’de yaşanan iç savaşn beşinci yılına girmek üzere olduğunu belirten Erdoğan, şöyle konuştu: Sabah saatlerinde önceki gün hava sahamızı ihlal eden milliyeti belirsiz 2 uçak Yayladağı Hatay bölgesinde sınır ihlali yapmamaları konusunda 5 dakika içinde 10 kez ikaz edilmiştir. Askeri makamlarımızın yaptıkları ikazlar üzerine bu uçaklardan biri tekrar Suriye’ye dönerken, diğeri sınır ihlalini sürdürmeye ısrarla devam etmiştir. Bunun üzerine bölgede devriye görevi yapan F-16’larımız Türk hava sahası içinde sınır ihlali yapan uçağa ateş açmışlardır. İsabet alarak Suriye tarafına düşen uçağın bazı parçaları da sınırlarımız içine isabet etmiş, bu sebeple iki vatandaşımız yaralanmıştır. Düşen, daha sonradan Rus yapımı olduğu bilinen uçağın Rusya’ya ait olduğu, bu ülke makamlarının açıklamalarından sonra anlaşılmıştır.

Kriz tırmanmasın

Bayır-Bucak Türkmenlerinin olduğu Lazkiye ve kuzeyinde IŞİD terör örgütü bulunmadığını belirten Erdoğan, şöyle devam etti: “Kimse kimseyi aldatmasın. Şu anda IŞİD terör örgütünün bulunduğu bölge Cerablus ve doğusudur. Çok uzun süredir böyle bir hadisenin yaşanmaması için büyük çaba harcıyor, ilgili tüm ülkeler nezdinde gerekli uyarılarımızı
yapıyorduk. Düne kadar böyle bir olayın vuku bulmamasının sebebi, Türkiye’nin soğukkanlı ve iyi niyetli tavırdır. Hiç kimse bizden sınır güvenliğimizin sürekli ihlal edilmesine, hak ve hukukumuzun çiğnenmesine sessiz ve tepkisiz kalmasını beklememelidir. Bu hadiseyi tırmandırmak gibi bir düşüncemiz bir düşüncemiz kesinlikle bulunmamaktadır.

 

Rusya bizim dostumuz gerilim istemiyoruz

Başbakan Ahmet Davutoğlu,  AKP grup toplantısında yaptığı konuşmada, gerilimi tırmandırmak istemediklerini söyledi, “Rusya federasyonu bizim çok önemli bir ortağımızdır. Şu anda aramızdaki iletişim kanalları açıktır. Ancak şunu da ifade etmek isterim. Ulusal güvenliğimiz de uluslararası hukuk çerçevesinde saygı esasına dayanmak zorundadır. Bu gerilimin düzeyini ve kapsamını artırmamak bütün tarafların özen göstermesi gereken bir husustur” dedi.

Elçiye anlatılmıştı

Uçağın nasıl ve neden düşürüldüğünü anlatan Başbakan Davutoğlu, şunları söyledi: Düşürülen uçağın milliyetinin Rusya olduğu, Rus makamlarının açıklamalarından anlaşılmıştır. Türk hava sahasındayken ateş açıldığının özellikle altını çiziyorum. 3-4 Ekim’de hava sahamızın Rusya federasyonuna ait uçakları tarafından ihlal edilmesinin ardından, bütün açıklığıyla izah edilmiş, gerekli uyarılarda bulunulmuştur. Rus büyükelçiye, askeri hava araçlarının milliyeti ne olursa olsun vurma talimatları olduğunu, sorumluluğun tamamıyla Rus tarafına ait olacağı net olarak ifade edilmiş, yeni ihlaller yapılmaması önemle vurgulanmıştır. Angajman kurallarının bütün dünya tarafından bilindiğini ifade eden Davutoğlu, şöyle devam etti: Rusya Federasyonu tarafından bilindiği halde dikkate alınmamıştır. Bu meydana gelmesini arzu etmediğimiz bir olaydır. Bütün uyarılarımıza rağmen ihlal gerçekleşiyorsa, her türlü tedbiri almak bizim hakkımız aynı zamanda milletimize karşı görevimizdir.

İletişim kanalı açık

Ekonomik, siyasi ve kültürel bağlarımız son derece güçlüdür. Rusya Federasyonu ile ilişkilerimizde bu tür kazalara yer verilmemesi konusu dile getirdiğimiz ve hassasiyet gösterdiğimiz bir konudur. Bu olayda Rusya ile ipleri germek, gerilim yaşamak gibi bir niyetimiz yoktur olamaz da. Rusya bizim dostumuzdur. Şu anda aramızdaki iletişim kanalları açıktır. Bu gerilimin düzeyini ve kapsamını artırmamak bütün tarafların özen göstermesi gereken bir husustur. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarını da eleştiren Davutoğlu, “Bu kritik günde dahi hükümetimizle omuz omuza vermek yerine, Kılıçdaroğlu gibi Orta Doğu politikasını eleştirmek hiçbir muhalefet partisine yakışmıyor” diye konuştu.