Rus uçakları tacizleri artırdı

Rus uçakları tacizleri artırdı
KARADENİZ’de hava sahamızı ihlal eden Ruslara ait 4 savaş uçağı için Türk jetleri havalandı.

Rus uçakları tacizleri artırdı

NATO radarları da Kuzey Denizi’nde 8 Rus uçağı tespit etti. Havalanan Norveç ve İngiltere’ye ait F-16’lar, Rus filosuyla it dalaşına girdi. Müdahale üzerine 6 Rus savaş uçağı geri döndü.

Moskova ile ABD Batı ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bölge ülkeleriyle yaşanan gerginliğin ardından Rus jetleri Avrupa üzerinde uçtu

Rusya lideri Vladimir Putin ile Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD, Batı ve Türkiye dahil bazı bölge ülkeleriyle Ukrayna, Kırım ve Suriye konularında gerginlik yaşamıştı. Putin ve Lavrov, yaptıkları açıklamalarda ABD ve Batı’yı çifte standart uygulamakla ve terör örgütlerine yardımla suçlamıştı. Rusya, Kırım’ı ilhak ederken, ABD, Batı ve Türkiye’nin hedefindeki Suriye lideri Beşşar Esad’a yardımı sürdüreceğini açıklamıştı. Bu gelişmeler sırasında Putin, orduya da “Savaşa hazır ol” emri vermişti. Bu gerginliğin ardından Rus ordusunun eyleme geçtiği haberleri Batı ve NATO’da bomba etkisi yaptı. Nitekim NATO son 2 günde birçok Rus savaş uçağının Avrupa hava sahasında olağandışı eylemlerde bulunduğunu duyurdu. NATO, “4 grup Rus savaş uçağını Baltık Denizi, Kuzey Denizi/Atlantik Okyanusu ve Karadeniz’de Avrupa hava sahasında askeri manevralar yaparken tespit ettik ve izledik. Rus uçuşları Avrupa hava sahasında sıra dışı düzeyde hava eylemi anlamına geliyor” dedi.

Türk jetleri
Uluslararası hava sahasında normalin üstünde sayıda uçakla ve alışılmışın ötesinde yoğunlukta uçuş gerçekleştiren Rus uçakları Türk Hava Kuvvetleri’ni harekete geçirdi. Karadeniz’de uçuş yapan 2 Tu-95 uçağı ve bunlara eskort eden 2 Su-27 savaş uçağı için Türk jetleri havalandı. Ayrıca, NATO radarları Kuzey Denizi/Atlantik Okyanusu’nda 8 Rus uçağını tespit etti ve havalanan Norveç F-16’ları, Rus filosuyla it dalaşına girdi. Müdahale üzerine 6 Rus uçağı geri dönerken kalan 2 uçak Norveç sahillerine paralel şekilde güneydoğuya yöneldi.
Bunun üzerine İngiltere’den havalanan jetler Ruslarla tekrar it dalaşı yaptı. Atlantik üzerinde İngiliz jetlerince önleme yapılan iki Rus Tu-95’i geri döndü.