Rus uçakları vuruyor Suriye ordusu yürüyor

Rus uçakları vuruyor Suriye ordusu yürüyor
Rusya’nın havadan Şii Hizbullah milislerinin karadan desteğiyle Suriye ordusunun muhaliflerin elindeki bölgelerde ciddi kazanımlar sağladığı bildirildi

Suriye ordusunun, Rusya’nın 30 Eylül’den bu yana ülkede sürdürdüğü hava saldırılarının yardımıyla, muhaliflerin elindeki bölgelerde ciddi kazanımlar sağladığı belirtildi. Devlet Başkanı Beşar Esad’a bağlı güçlere Lübnan’daki Şii Hizbullah militanları da destek veriyor. Rusya Savunma Bakanlığı, son 24 saatte, başta IŞİD hedefleri olmak üzere 60’tan fazla yerin vurulduğunu açıkladı. İdlib, Hama ve Lazkiye çevresinde muhaliflerin kontrolündeki bazı bölgelerin son günlerde yeniden ordunun kontrolüne geçtiği belirtiliyor. Çatışmaların özellikle başkent Şam’ı diğer kentlere bağlayan anayolun çevresinde yoğunlaştığı, Esad ordusunun İdlib’i elinde tutan muhaliflerin Şam ile bağlantısını kesmeye çalıştığı bildiriliyor. Ülkenin kuzeybatısındaki İdlib kenti martta El Nusra Cephesi’nin öncülüğündeki Fetih Ordusu adlı grubun eline geçmişti. BBC, muhaliflerin Esad ailesinin memleketi olan Lazkiye’nin kuzeyindeki dağlara konuşlanmaya başlamasının gerçek bir tehdit oluşturduğunu ve Rusya’nın Suriye’ye müdahalesini tetikleyen sebebein de büyük ihtimalle bu olduğunu bildiriyor. Nitekim, Rus uçak ve helikopterlerin Lazkiye kırsalındaki Cebel Ekrad bölgesine yoğun saldırılar düzenlediği bildirildi. Rusya’nın ülkedeki hava saldırıları Suriye ordusu ile koordineli olarak yürüyor. Rus lider Vladimir Putin, bu hamlenin daha önce çizilmiş planların uygulaması olduğunu söyledi.

Kara harekatı yok

Putin, Suriye’de Esad’ın konumunu korumasını hedeflediklerini, bu ülkede kara harekatı düşünmediklerini söyledi. Putin, devlet TV’sine yaptığı açıklamada, Rusya’nın Suriye’de IŞİD hedeflerine yönelik hava saldırılarını başlatmasının temel nedeninin Suriye lideri Esad’ın bulunduğu konumu korumak olduğunu söyledi. Putin, Rusya’nın Suriye’de kara harekatını ise düşünmediklerini belirtti. Rusya Suriye’deki tüm muhalif grupları hedef alıyor.