Ruslardan nasihat aldılar

Molla darbesi sonrası, geçen haftanın en önemli olayı, Putin ile Erdoğan görüşmesi oldu. Bizimkilerin pek heyecanlı olarak gittikleri bu görüşme bittikten sonra yapılan açıklamalardan, nedense tatmin olmadım. Aklımda sorular, cirit atıp durdu. Hem ekonomik hem de Rusya, Suriye konusunda Türkiye ile aynı çizgide mi? Yoksa bizler Putin ne dediyse eyvallah mı dedik. Belli değildi. Bu yüzden Rus ve Amerikan medyasını taradım, Batı basınına baktım.

Putin'in, uçak düşürme ve pilotun öldürülme olayı sonrası dondurup, durdurduğu ikili ilişkiler ve içindeki en önemli kalem Rus turist akını, yeniden normale döner mi? Krizdeki turistik tesisler, hemen Rus turistlerle dolar mı veya charter uçuşlar hemen başlar mı? Mevsimi geçen, iç piyasada eritilmeye çalışılan meyve ve sebze, yeniden TIR'larla Rusya'ya taşınmaya başlar mı? Artık malımızı satacağımız tüm pazarları kokuttuğumuz, başka bir yere de mal satamadığımız için, hiç olmazsa Rus olsun mantığı çalışacak mı? Molla darbesi sonrası sarsaklığı artan acar basınımız, bu konuda da sadece liderlerin sarf ettiği koca koca lafları vermekle yetindi.

***

Bir başka önemli konu da Suriye. Hani taşlarını bizim yerinden oynatıp, iyi kötü dengesini bozduğumuz Suriye. Bizimkiler, Esad üzerinde direnen, Moskova'nın çizgisine girdiler mi ya da Moskova, asrın liderinin, dış politikasına mı döndü? Rus uçağının düşürülmesi ardından, Suriye hava sahası üzerinde uçamayan Türk Hava Kuvvetlerinin savaş uçakları, yeniden uçabilecek miydi? Hoş Ruslar izin verse de, savaş uçaklarını uçuracak elimizde pilot kalmadığı, bizzat Savunma Bakanı tarafından açıklanmış, dışarıdan kiralık savaş pilotu alma çalışmaları başlatılmıştı. Bizzat yetkililer tarafından yapılan açıklamalarla hazır el değmişken dışarıdan doktor, mühendis, okumuş adam ithal edip hatta Suriye'den yeni seçmen transferi ile vatandaşlar oy verme zahmetinden kurtarılabilirdi. 

Rusların, enerji nakil hatları ve Rusya'dan takas usulü sebze meyve karşılığı satın alınan gaz ve petrol ne olacaktı? Yapılan açıklamalardan bir şey anlayan varsa beri gelsin. İnşaat işleri eski günlerdeki gibi devam edecek mi? Rusya ile çalışan bir inşaatçı, artık bu ülkeden yeniden iş almalarının hayal olduğunu söyledi. Birçok tanınmış inşaat şirketinin yerini, Batılı firmaların bu kötü günde kaptığını vurguladı.

Peki, gerçekte ne oldu? Bir kere AKP iktidarının Suriye politikalarından 180 derecelik bir dönüş yaptıkları belli. Zaten el altından Şam ile görüşme yaptıklarını biliyorduk. Güneyde Barzani komutasındaki Kürt peşmergelerle, Irak kuvvetleri, Irak'taki IŞİD varlığına karşı ellerini kuvvetlendirdi. Öte yandan, Esad'ın Suriye birlikleri de Halep'i sarmış durumda. Moskova'nın El Nusra ve öteki Suriyeli muhalif güçlere, Türkiye'den yardım yapılmaması konusunda daha sert bir tutum takındığı biliniyor. Peki, ne olacak şimdi? Olacakları önümüzdeki günlerde göreceğiz.

***

ABD Başkan Yardımcısı Biden'ın geleceğini açıkladı Beyaz Saray. Bazı Amerikalı kaynaklar, ABD'nin Türkiye ile arayı düzeltmek amacıyla Biden'ın geleceğini ileri sürüyor. Ama ben merak ediyorum, ne zaman ara bozuldu ki, arayı düzeltmeye geliyorlar. Ben bu gelişleri bilirim, bu daha çok Rusya görüşmelerinin ne sonuç verdiğini tartma ziyareti olabilir. Genelkurmay Başkanı Washington'a gidiyor. ABD'yi enterese eden konularda Washington'un eli kuvvetlendi. Bence sadece Karadeniz konusunda Türkiye'yi silmek istemiyorlar.

Amerikalı bazı düşünce üreten kurumlarda ise Türkiye'nin bölgede, yeni bir İran olma yolunda hızla ilerlediğini ileri sürülüyor. Bu düşünceye göre İran'ın bölgede bir Şii üstünlüğüne karşı, alternatif bir Sünni merkez yaratma çabası. Tabii bu arada Kemalist, laik Türkiye güme gitmiş, kimin umurunda. Kendi sınırlarını ve cumhuriyetini umursamayan bir ülkenin vatandaşları da daha çok darbeler, yolsuzluklar ayak oyunları ve içeride terör saldırılarına hedef olur.

Bu yazının özeti; Rusya son ziyarette, her hangi bir söz vermedi. Bizimkilerin verdikleri sözlere değinmek bile istemiyorum. Bir de aklımdayken, Fetö'nün iadesena ihtimal bile vermiyorum. Keşke iade etseler. Bunu Ankara da biliyor ama günün kötü adamı Fetö konusu şu anda işlerine geliyor.

Yazarın Diğer Yazıları