Ruslar’dan yapıcı sözler

Ruslar’dan yapıcı sözler
Putin’den sonra Rusya’nın İstanbul Başkonsolosu Andrey Podelyshev de sıcak mesajlar verdi: Her kriz için bir çözüm yolu var. Bu krizden çıkarız

Rusya ile Türkiye arasında yaşanan uçak krizinden sonra , Putin ilk defa Atina’dan Ankaraya göz kırparken, Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosu Andrey Podelsyhev de zeytin dalı uzattı. Podelsyhev, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilere yönelik, her kriz için bir çözüm yolu olduğunu belirterek, “Bu krizden de çıkacağız ve çözüm bulacağız. Bu krize çözüm bulmak ve ileriye gidebilmek için iki ülke birbirine saygısını korumalı, devam ettirmeli ve birbirini anlamaya çalışmalıdır” dedi. Podelsyhev, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) tarafından düzenlenen “Türkiye-Rusya Ticari İlişkileri” konulu toplantıda, Rusya-Türkiye iş birliğinin uzun yıllara dayanan yüksek düzey ikili ilişkiler ve karşılıklı önemli hacimdeki ticaret ile tanımlanabileceğini, geçen yılın kasım ayındaki askeri uçak krizinden önce ülkeler arasındaki ticari ve ekonomik alanda sıkı ve uzun vadeli ortaklık ilişkilerin olduğunu güvenle söyleyebildiklerini anımsattı.

Gıda ambargosu

Podelsyhev, 2015 yılında Rusya’nın Türkiye ile olan dış ticaretinin 23,3 milyar dolar olduğunu, bu rakamın 2014’e kıyaslandığında yüzde 26,1 düşüş gösterdiğini dile getirdi. Podelsyhev, ülkeler arası ilişkilerdeki kriz faktörünün kesinlikle daha önceden mal ve ürün ticaretinde oluşan düşüş eğilimini daha da artırdığını belirterek, “Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı’nın tahminlerine göre 2016 yılında bu gösterge 19-20 milyar dolarını geçmeyecektir” dedi. “Rusya-Türkiye ticari ilişkileri nitelikli orantısızlık büyüme şeklinde özetlenebilir” diyen Podelsyhev, Türkiye’nin Rusya’ya gıda ürünlerinin tedarikçi rolünün düşüş gösterdiğine işaret ederek, “2015, 2014 yılına kıyaslandığında yüzde 9 düşüş ile Türkiye’den 1,37 milyar dolarlık gıda ürününün ihracatı yapıldı. Dolayısıyla Türkiye, Rusya’nın Batı ülkelerine uyguladığı gıda ambargosundan avantaj elde edemedi” şeklinde konuştu.

Turistler azalacak

Podelsyhev, Türkiye’nin Rus turistler için en popüler turisttik nokta olarak bilindiğini anımsatarak, “Her sene 4,5 milyona kadar Rus turist Türkiye’yi ziyaret ediyordu. Bu da total turistik akımın yüzde 10-12’siydi. 1 ocak 2016 tarihinden beri Türkiye’ye olan charter uçuşlar iptal edilmiştir. Türkiye vatandaşları için vizesiz rejim askıya alındı.
Rus tur acenteleri Türkiye tur paketlerini teklif etmeyi durdurdular. Rus turistlerinin Türkiye’ye akımı büyük ihtimalle azalacak” dedi. Rusya’nın Türkiye’ye direkt yatırımlarda 4. sırada olduğunu hatırlatan Podelsyhev, Türk şirketlerinin Rusya pazarının müteahhitlik sektöründe devam ettiklerini gözlemlendiğine işaret ederek, 1980’lerin sonundan bugüne kadar Türk şirketleri tarafından Rusya’da 800’den fazla projenin inşa edildiğini dile getirdi. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası verilerine göre 2015 yılına kadar son 3 yılda Türk inşaat şirketlerinin
Rusya’daki toplam kontratlarının 10-12 milyar dolar olarak değerlendirildiğini anlatan Podelsyhev, “Bizim verilerimize göre Rusya’da yaklaşık 300 inşaat firması faaliyet göstermekte” şeklinde konuştu.