Rusların yerini yerli turist doldurdu

Rusların yerini yerli turist doldurdu
Rus turistlere ağlayan turizmcilerin yüzünü yerli turist güldürdü.

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı ve Dünya Turizm Örgütü Bağlı Üyeler Bölüm Başkan Yardımcısı Osman Ayık, turizmde yaşanan son tabloyu SÖZCÜ'ye anlattı. Daha önce “Umudumuz Erdoğan-Putin zirvesi” diye açıklama yapan Ayık, “Zirveden charter uçuşlarıyla ilgili müjde bekliyorduk ama bu beklentimiz gerçekleşmedi. Zamana yayıldı” dedi. Geçen yıl 3.5 milyon olan Rus turist sayısının bu yılın ilk 6 ayında 200 bin civarında olduğunu açıklayan Ayık, turizm sektörü için yerli turistin umut haline geldiğini bildirdi. Ayık, kampanyalar ve fiyat indirimleri nedeniyle yerli turist sayısında geçen yıla göre patlama yaşandığını da vurguladı.

Turizm sektörünün önde gelen isimlerinden Ayık'ın turizmdeki son duruma ilişkin SÖZCÜ'ye yaptığı açıklamalar şöyle:

CHARTER OLMADAN OLMAZ

Zirveden, charter uçuşlarının serbest bırakılmasıyla ilgili müjde bekliyorduk ama 10 gün oldu. Henüz bu beklentimiz gerçekleşmedi ne yazık ki.  Sayın Putin, ‘haftalar içerisinde' dedi. Zamana yayıldı. Ama yine de beklentimiz bu yönde. İyimseriz. Eylül başı gibi Rusya'da charter uçuşların açılacağını sanıyorum. Tarifeli uçakla Ruslar gelmeye başladı ama charterın yeri ayrı tabii ki.

RUS HEYET GELDİ, İNCELEME YAPTI

Zirveden sonra Rusya'dan heyet geldi. Havaalanlarında, otellerde incelemelerde bulundu. Herhangi bir sorun çıkmadı. Aynı heyet aylardır Mısır'da da incelemelerde bulunuyor. Ama bizim güvenliğimizin Mısır'dan çok daha iyi olduğunu heyet de fark etti. Ama bu bile yetmedi Rus turist hareketinde. Charter seferleri açılmayınca da rahatlık olmaz.

3.5 MİLYONDAN 200 BİNE DÜŞTÜK

2015'te 3.5 milyon Rus ağırladık bu dönem itibariyle ama bu rakam bu yıl 200 binler civarında. Korkunç bir kayıp. Önceden haftada 100-150 bin Rus geliyordu Antalya'ya. Oysa bugünkü rakamlara bakarsak, ilk 6 ayda 250 bini bile bulamadık. Ama yılmak yok, mücadeleye devam.

ALTERNATİFLER PAZAR DA UMUTSUZ

Alternatif pazarlara bakıyoruz. Orta ve uzak mesafedeki ülkelere bakıyoruz. Ama dünya genelinde bir sıkıntı var. Her taraf kaynıyor. Orta ve uzun vadede herhangi bir rahatlık olacağını sanmıyoruz. Sıkıntı dünya genelinde.

İYİ Kİ YERLİ TURİST VAR

İç talepte patlama yaşadık. Hatta 2015'in rakamlarını da geçtik. Darbe girişimi olmasaydı iç pazarda çok büyük bir patlama gerçekleşecekti. Bunda, kampanyaların, erken rezervasyon olanaklarının ve önceki yıllara göre düşürülen fiyatların katkısı çok büyük oldu. Fiyatlar, önceki yıllara göre çok makul seviyelere çekildi yerli turist açısından. Zaten yerli turist, her zaman için bizim lokomotifimiz olmuştur. Bu yıl için 10 milyon rakamını yakalarsak iç bir sorun kalmayacak, sorunları bu şekilde iç taleple aşmış olurduk. BU yüzden hedefimiz, 10 milyon yerli turist.