Rusya, Mavi Akım hattı kapasite artışını reddetti

Rusya, Mavi Akım hattı kapasite artışını reddetti
Türkiye’nin 3 milyar metreküp ilave gaz talebini Gazprom reddetti. Oysa geçen yıl Devlet Başkanı Putin, Türkiye ziyareti sırasında Mavi Akım üzerinden ilave gaz verebileceklerini söylemişti

Türkiye enerjide sıkıntılı günler geçiriyor. Bir yandan İran’la fiyat konusundaki tahkim süreci diğer yandan Rusya ile Suriye konusundaki gerginlikten kaynaklanan enerji kartının masaya sürülmesi. Rusya, Türkiye’nin ek doğal gaz talebini reddetti. Rusya’nın devlet kontrolündeki doğal gaz şirketi Gazprom CEO’su, Türkiye’ye Mavi Akım üzerinden 3 milyar metreküp ilave gaz göndermeyi kabul etmediklerini söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçen yıl aralık ayındaki Türkiye ziyaretinde Mavi Akım projesinden 3 milyar metreküp ilave gaz gönderilmesi konusunda anlaşıldığını açıklamıştı. Rus tarafı şimdi bu artırımın 2 milyar metreküpünün Türk Akımı üzerinden yapılacağını ifade etti. Türk Akımı’nın inşası henüz başlamadı. Rusya Gazprom CEO’su Alexei Miller, Türkiye’nin Mavi Akım üzerinden 3 milyar metreküp ilave gaz isteğinin reddedildiğini söyledi. Türkiye ile Rusya yaklaşık iki yıl önce bu konuda mutabakat sağlamıştı. Fakat Miller en az 2 milyar metreküp gazın, planlanan Türk Akımı boru hattından gönderilebileceğini belirtti.

Putin ‘anlaştık’ demişti
Geçen yıl aralık ayında Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştiren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Mavi Akım’dan Türkiye’ye ulaştırılan doğal gaz miktarında da 3 milyar metreküplük artışa gidilmesi yönünde tarafların anlaştığını belirtmişti. Japonya seyahati sırasında uçakta gazetecilere açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Tayyip  Erdoğan, Akkuyu Nükleer Santrali’ni Ruslar yapmazsa başkasının yapabileceğini ve gerekmesi halinde Türkiye’nin doğal gazı çok farklı yerlerden temin edebileceğini söyledi. Rusya ile Türkiye’nin önemli ticari ortak olduğu ve yaşananların doğal gaz ve nükleer santral gibi projeleri nasıl etkileyeceği sorusuna Erdoğan, “Bunlar aynı zamanda Rusya’nın da düşünmesi gereken meseleler. Mersin Akkuyu’yu Ruslar yapmaz ise bir başkası gelir yapar. Oraya 3 milyar dolarlık bir yatırım yaptılar zaten” dedi ve şöyle devam etti:  “Biz Rusya’nın bir numaralı doğal gaz tüketicisiyiz. Türkiye’yi kaybetmek, Rusya için ciddi kayıp olur. Türkiye gerektiğinde doğal gazı çok farklı yerlerden temin edebilir.” Rusya Akkuyu için 3 milyar dolar harcadı. Rusya 20 milyar dolarlık yatırımla Türkiye’nin ilk nükleer santralini Mersin Akkuyu’ya yapacak. Rusya aynı zamanda Türkiye’nin en büyük gaz tedarikçisi.