Rusya, Suriye'de manevra imkanımızı daraltacak

Rusya, Suriye'de manevra imkanımızı daraltacak
Kremlin'in Suriye’ye desteğini artırması ve S-300’leri iki hafta içinde rejime teslim edeceğinin aleyhimize olduğunu söyleyen İYİ Parti Aydın Milletvekili Adnan Sezgin, “Moskova bu adımla Suriye’de manevra imkanımızı daraltacak” dedi.

Bünyamin Öztürk / ANKARA

İYİ Parti Aydın Milletvekili Adnan Sezgin, Rusya'nın Suriye'ye askeri desteğini artırma kararını değerlendirdi.

Rusya'nın bu adımla Türkiye'nin Suriye'de olası operasyon ve manevra alanını daraltacağını vurgulayan Sezgin, "Bu gelişme, tek başına S-400 sistemi alımımızın nasıl ciddi bir kırılganlık içerdiğini ve bu alanda Rusya'ya bağımlılığın taşıdığı zafiyeti ortaya koymaktadır" dedi.

Rusya Federasyonu, Suriye'deki askeri birliklerinin güvenliğinin sağlanmasına yönelik S-300 bataryalarının sevkiyatı dahil hava savunma sistemlerinin tahkim edilmesine ilişkin ilave tedbirleri uygulamaya koyma kararı aldı. Rusya'nın Suriye rejimine yönelik askeri desteğini artırma kararını yorumlayan eski Moskova büyükelçisi İYİ Parti'li Sezgin, şunları kaydetti:

"Rusya Savunma Bakanı Şoygu, S-300'lerin iki hafta içinde rejime teslim edileceğini, 2013 yılında sevkiyata hazır hale getirilmesine ve rejim unsurlarına eğitim verilmesine rağmen, İsrail tarafının talebi üzerine Suriye'ye S-300 sevkiyatını durdurduklarını, ancak bugün durumun değiştiğini belirtti. Şoygu, bu adımın Suriye'ye saldıran veya saldırmayı planlayan ülkelerin suç eylemleri için dizginleyici bir faktör olacağını ifade etti. Bu gelişmeler, Rusya'nın Suriye'deki konumunu daha da kuvvetlendirirken, bizim Suriye coğrafyasında olası manevra ve operasyonlara ilişkin imkânlarımızı daraltacaktır."

Bu durumun Şam'ı Rusya'ya daha da mecbur kılacağını savunan Sezgin, gelişmelerin aynı zamanda İsrail'in Rus uçağının düşürülmesi hadisesindeki sorumluluğunun cezalandırılması anlamını taşıyacağını belirtti. xBünyamin Öztürk

Sezgin şöyle devam etti:

"Bu durum İsrail'i Suriye'ye karşı daha da tedirgin hale getirecek, bir o kadar da tahrik edecektir. İsrail muhtemel saldırılarda daha sofistike yöntem ve taktikler kullanacaktır. Öte yandan Rusya, Türkiye'nin bu ilave S-300 sevkiyatı ve tahkimatının kendi güvenliği üzerinde yaratacağı sonuçlara ilişkin itirazlarını 'size de S-400 veriyorum' şeklinde cevaplandıracaktır. Bu gelişme, tek başına S-400 sistemi alımımızın nasıl ciddi bir kırılganlık içerdiğini ve bu alanda Rusya'ya bağımlılığın taşıdığı zafiyeti ortaya koymaktadır."