Rusya, Suriye’de tüm dengeleri değiştirdi

Rusya, Suriye’de tüm dengeleri değiştirdi
Suriye ordusu, Moskova sayesinde son 3 yılda kaybettiği toprakları 72 saatte kazandı

Die Welt gazetesi, Rusya’nın Suriye’deki operasyonlarının imkansızı gerçeğe dö-nüştürdüğünü, Rus ordusunun Halep yakınlarındaki iki kasabayı ele geçirip, cihatçıların ikmal yolunu kestiğini yazdı.

PYD’ye yol açıyor

Cerablus’ta terör örgütü IŞİD’in mevzilerini hedef alan ABD güçleri, PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD için, Türkiye’nin “kırmızı çizgisi” olan Fırat’ın batısını temizliyor.

Almanya’da yayımlanan Die Welt gazetesi, Rusya’nın Suriye’deki operasyonlarının imkansız kabul edileni gerçeğe dönüştürdüğünü yazdı. Suriye ordusunun Halep’in kuzeyindeki Zehra ve Nubul kasabalarını alarak cihatçıların ikmal yollarını kesmesini değerlendiren gazetenin bölgedeki muhabiri, bu zaferin cihatçılar için ölümcül sonuçlara işaret ettiğini söyledi. Suudi destekli İslam Ordusu liderlerinden Muhammed Alluş’un, Cenevre’deki Suriye görüşmelerine ara verimesinin ardından “Sahadaki gelişmeler bizim beklentilerimiz yönünde ilerlediğinde geri geleceğiz” şeklindeki sözlerini hatırlayan gazete, şöyle devam etti:  “Acaba, daha güçlü bir pozisyonda masaya geri dönmesi mümkün olacak mı? Çünkü Suriye ordusu Rus hava operasyonlarının desteğiyle abluka altındaki iki Şii yerleşimini geri aldı. Bu, savaşın geri kalanını etkileyecek önemli sonuçlara sahip bir başarıydı.” Zehra ve Nubul’un geri alınmasının sadece ikmal hatlarını değil, İdlib bölgesindeki petrol ticaretini de etkilediğini belirten muhabir, bunun isyancılar için ölümcül sonuçlar doğuracağını söyledi.  “Petrol, sadece askeri araçlar için gerekli değil. Bölgedeki elektriğin büyük bir kısmı jeneratörlerden sağlanıyor ve eğer petrol olmazsa ne ekmek pişirebilirler ne de evdeki en ufak işlerini halledebilirler” diyen Alman muhabir, Halep ve İdlib’deki cihatçıları zor günlerin beklediğini ifade etti. 

İsyancılar sıkıştı
Suriye ordusunun Rus hava desteğiyle beklenmedik bir başarı gösterdiğini belirten muhabir, yazısını şöyle sonlandırdı: “Rusya’nın müdahalesi, Suriye hükümetinin zafer kazanmasını sağlayabilir, ya da en azından yeni görüşmeler öncesinde onlara çok iyi bir konum sağladı. Bu arada, ABD, Katar ve Suudi Arabistan’dan silah ve mühimmat yardımı alan isyancılar ise kapana kısıldı ve durumu tersine çeviremiyorlar. Rusya, Suriye yönetiminin galibiyet yoluna girmesini mümkün kıldı. Bu, Suriye’deki iç savaşın başlangıcından beri imkansız kabul ediliyordu.”