Rusya ve Suriye’den ilk ortak operasyon

Rusya ve Suriye’den ilk ortak operasyon
Rusya, Hama ve İdlib’de yoğun hava saldırıları düzenlerken, Suriye ordusu da bölgede kara harekatı başlattı

Rusya havadan Suriye karadan operasyon yaptı

Saldırılarda, Suriye’nin batısındaki, Şam-Humus-Hama-Lazkiye hattı, kuzey-güney otoyoluna yakın kasabalar hedef alındı. Operasyon broşürle duyurulmuştu.

 

Rusya ve Suriye’den ilk ortak operasyon 

Rusya’nın Suriye’de Hama’nın kuzeyindeki muhaliflere yoğunlaşan hava saldırılarının ardından Esad rejimine bağlı güçler de karadan operasyona başladı.

Rusya, Hama ve İdlib’de yoğun hava saldırıları düzenlerken, Suriye ordusu da bölgede kara harekatı başlattı. Saldırılarda, Suriye’nin batısındaki, Şam-Humus-Hama-Lazkiye hattı, kuzey-güney otoyoluna yakın kasabaların hedef alındığı belirtildi. Muhalif kaynaklar, Suriye ordusunun ve müttefiki Şii Hizbullah üyesi milis güçlerinin muhaliflere karadan saldırdığını, Rusya’nın da hava saldırıları ile rejim güçlerine destek verdiğini duyurdu. Suriye ve Rusya güçlerinin, Suriyeli muhaliflere karşı ilk kez ortak saldırılar düzenlediği bildiriliyor. Hama’nın kuzey kırsalındaki Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Rus uçaklarının sabah başlayan hava saldırılarının ve şiddetli çatışmaların devam ettiğini söyledi. Lazkiye’deki üsten havalanan Rus savaş uçakları, Türkiye sınırına yakın İdlib ile Hama’daki hedefleri bombaladı. Muhalifler,  operasyonda karadan-karaya füzelerin de kullanıldığını bildirdi. Suriye ordusu, 4 ayrı noktada kara harekatı yapıyor. Suriye ordusu son günlerde bazı bölgelere havadan broşür dağıtarak kara harekatı düzenleneceği mesajını vermiş, halkın evlerini terk etmesini istemişti.   

Hama’nın önemi

Rusya’nın hava saldırıları 1 Ekim’den bu yana Humus’un kuzey kesiminde Telbise ve Rastan ilçeleriyle Mukramiye ve Zafaraniye beldeleri ile Hama’nın kuzey kırsalında yoğunlaşmıştı. Suriye’nin batı kesimlerine sıkışan Esad rejimi, kuzeyde Halep’in merkeziyle kuzeybatı kıyılarındaki Lazkiye’den ülkenin güneybatısında Şam’a uzanan hattı kontrol ediyor. Doğuda ise Deyr’ul Zor ve Haseke vilayetlerinin yalnızca merkezlerinde tutunabilmiş durumda. Lazkiye’nin kuzeydoğusundaki İdlib’e hakim muhalif Fetih Ordusu, güneye doğru bu vilayet üzerine baskı yapıyor. Esad’ın memleketi Lazkiye’yi güvenceye alması, buranın güneybatısından Şam’a ulaşan Hama-Humus bölgesini de tam olarak kontrol edebilmesine bağlı.