Rusya’daki kriz Türk turizmini vuracak

Rusya’daki kriz Türk turizmini vuracak
Tatil için Türkiye’yi tercih eden Rus turist sayısı ülkelerindeki ekonomik kriz nedeniyle % 47 oranında düştü. Bu durumdan en fazla etkilenen kent ise Antalya oldu

Rusya’daki kriz Türk turizmini vuracak

Tatil için Türkiye’yi tercih eden Rus turist sayısı ülkelerindeki ekonomik kriz nedeniyle % 47 oranında düştü. Bu durumdan en fazla etkilenen kent ise Antalya oldu.

Türkiye’ye gelen turist sayısında bugüne kadar Almanya’dan sonra ikinci sırada Rusya yer alırken, Rusya Federasyonu’nun ekonomik krizlerle boğuşması 2015 turizm sezonu için ‘korkulu rüya’ haline geldi. Bugüne kadar bazı önlemler alınsa da, gelen turist sayısındaki düşüş 2015’in ilk 3 ayında yüzde 47’yi buldu. Turizmciler, Rusya’daki krizden en çok etkilenecek olan Antalya’da yüzde 15-20 gibi bir düşüş beklentisi olacağını öngörüyor. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, kentin ekonomisinin lokomotifinin turizm ve tarım sektörü olduğunu belirterek, “Turizmde en büyük pazarımız Rusya’dır. Geçen yıl 3,5 milyona yakın turist ağırladık. Rusya pazarında bir avantajımız, TL’nin de Dolar ve Euro karşısında değer kaybetmesiyle fiyat avantajımızın Avrupa ülkelerine göre bir nebze devam etmesidir. Yaz aylarında turizmdeki düşüş trendinin zayıflayacağını ve pazar kaybımızın Ocak-Mart dönemindeki gibi yüksek olmayacağını düşünüyorum” dedi. Başaran Ulusoy ise “Rusya pazarında bu yıl ‘son dakika’ satışları olarak tabir edilen geç rezervasyon eğiliminin öne çıktığını dikkate alırsak. Antalya için bu tablonun önümüzdeki aylarda netleşeceğini söyleyebiliriz” dedi.

Tersine döndü

Öte yandan Rusya Federal Turizm Ajansı Başkanı OlegSafonov’un açıklamasına göre, Avrupa ve ABD’nin Ukrayna krizini gerekçe göstererek Rusya’ya uyguladığı yaptırımlara rağmen, 2015 yılının ilk çeyreğinde Rusya’ya gelen turist sayısı yüzde 16 arttı. Türkiye, Rusya’ya en çok turist gönderen ikinci ülke oldu.