Rusya'dan Akdeniz'deki gücünü artırıyor

Rusya'dan Akdeniz'deki gücünü artırıyor
Rus Donanmasının Akdeniz'deki hakimiyetini güçlendirmek için yeni füzelerle donatılmış takviye donanma gemilerinin görev yerlerine yakın zamanda hareket edeceği bildirildi.

Sputnik, "Rusya niçin savaş gemilerini yeniden Akdeniz’e gönderiyor?" sorusuna yanıt aradığı geniş haberinde, "Rusya Donanması, Akdeniz bölgesindeki varlığını güçlendiriyor. Kalibre seyir füzeleriyle donatılan savaş gemilerin en kısa zamanda bu bölgede sürekli nöbet tutacak" diyor.

Temel hedefin, jeopolitik açıdan karmaşık olan bir bölgede faaliyet gösteren aşırılıkçı grupların tehdidini bertaraf etmek olduğunu kaydeden Sputnik’e göre, "Ancak zamanla bu gruba başka stratejik görevler yükleneceği açık."

Haberde, "Rus askerler terörle mücadelede uzun zamandır Kalibre füzelerini başarılı bir şekilde kullanıyor. 2015’ten bu yana yeni seyir füzelerle IŞİD’e ait onlarca altyapı tesisi ve yüzlerce zırhlı teçhizat imha edildi, binlerce terörist etkisiz hale getirildi. Ancak bu silah, düzensiz silahlı çetelere karşı mücadele için tasarlanmadı" deniliyor.

"SOVYETLER BİRLİĞİ DÖNEMİNDEKİ TAKTİĞİN AYNISI UYGULANIYOR"

Sputnik’e konuşan askeri uzman Konstantin Sivkov, soğuk savaş yıllarında, Sovyetler Birliği Donanması’nın 5. Filosu Akdeniz’de düzenli faaliyet gösterdiğini anımsatıktan sonra "Akdeniz’deki Rus filosu bugün olası düşmanı takip etmek için Sovyetler yıllarındaki taktiğin aynısını uyguluyor"  değerlendirmesini yaptı.

Haberde, geçtiğimiz günlerde dünya medyasının gemisavar füze kompleksi 'Uran' ile donatılmış Rus Yaroslav Mudrıy firkateyninin Akdeniz’e giren ABD’ye ait USS Harry Truman uçak gemisini adım adım takip ettiğini bildirdiğine dikkat çekildikten sonra Rus koruma gemisinin, mesafe korusa da Amerikan gemisini sürekli görüş alanında tutarak doğrudan takip görevini yerine getirdiği vurgulanıyor.

Bu arada, Rus takip gemisinin Amerikalılar tarafından imha edilse dahi, koordinatları bildirmesi için zamanı olacağını belirten Sivkov, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tam da bu noktada Kalibre füzeleri işe yarayacak. ABD uçak gemisi ve ona eşlik eden savaş gemileri, Akdeniz’de görev yapan Rus savaş gemileri ve denizaltılardan fırlatılan seyir füzelerle vurulacak. Filoya savaş uçakları da yardım edecek. Hmeymim’deki Rus savaş uçakları Su-34 ve Su-24 devreye girebilecek. Onlara Tu-22M3 stratejik bombardıman uçakları da katılabilecek. Uçak gemisini devre dışı bırakmak için pistini veya güvertesini vurmak yeterli. Güverte vurulursa uçak gemisi yana yatacak ve taşıdığı tek bir uçak bile havalanamayacak. Böylelikle Amerikan saldırı grubu başlıca silahından mahrum kalacak"