Rusya'dan bağımsızlık referandumu çıkışı

Rusya'dan bağımsızlık referandumu çıkışı
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Irak'ın kuzeyinde yapılması planlanan bağımsızlık referandumu için “Biz referanduma Kürt halkının talebi olarak bakıyoruz” dedi.

Erbil merkezli Rudaw ile yaptığı geniş mülakatta gündeme değerlenidiren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Irak'ın kuzeyinde 25 Eylül’de yapılması planlanan bağımsızlık referandumu konusuna nasıl baktığını da aktarırken bu sürecin bütün bölge için taşığı öneme vurgu yaptı.

"Biz referanduma Kürt halkının talebi olarak bakıyoruz” diyen Lavrov, “Bu meselede son karar verildikten sonra, siyasi, jeopolitik, demografik ve ekonomik sonuçlarına ilişkin her şey düşünülecek. Kürt sorunu şimdi yeni Irak sınırlarından çıktığına göre, bazı komşu ülkelerin bütün mesele ve sorunlarını etkileyecektir” uyarısını yaptı. Lavrov , “Irak'ın komşularının düşünceleri göz önünde bulundurulmalı” dedi.

KÖRFEZ KRİZİ

Körfez krizine de değinen Lavrov, Rusya’nın nasıl bir rol üstlendiği sorusu üzerine “Bu konu hakkında konuştuk, şimdi bu çekişmenin bütün taraflarıyla irtibat içindeyiz” dedi.

Lavrov, “Başkan Putin, birkaç kez telefonla Suudi Arabistan Kralı, Türkiye ve Mısır cumhurbaşkanlarıyla görüştü. Ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri Veliahtı ve Katar Emiriyle de konuştu” dedi. Lavrov şöyle devam etti:

“Başkan düzeyinde, söyleyeceklerimizi açık bir şekilde dile getirdik. Biz sorunun tarafların çoklu katılım ve önemsenmesi ile çözümün sürece müdahil bütün tarafların çıkarları esasına dayalı çözülmesini istiyoruz. Kuveyt Emiri’nin gösterdiği çabayı destekliyoruz. Bu çabanın tamamlanması ve bu kapsamda Rusya Federasyonu’nun faydalı olabileceği bir çalışma olursa, buna hazırız.”

“ASTANA’DA TÜRKİYE VE İRAN İLE ANLAŞTIK"

Sergey Lavrov, Suriye hükümet güçleriyle terörist özelliklerini taşımayan bazı muhalif gruplar arasında ateşkes sağlamaya çalıştıklarını anlatırken de, “Yaptığımız işlerden bir diğeri de tabii ki savaştan etkilenen halka insani yardım ulaştırmaktır. Bu konuda güvenli bölgeler oluşturduk. Bunun için Astana'daki müzakereler çerçevesinde, Türkiye ve İran'la anlaştık. Güvenli bölge sürecinin uygulanması sırasında Amerika Birleşik Devletleri ve Ürdün'ü anlaşmaya dahil ettik” şeklinde konuştu.

“Suriye krizinin çözümünün sürecinde Rusya, Suriye Kürtlerinin hak ve görevlerine nasıl bakıyor?” sorusunu da yanıtlayan Lavrov, “Suriyeli Kürtlere, anlaşmalara katılması gereken, tanınan diğer grupların her biri gibi, onların bir parçası olarak bakıyoruz. Haklarının, Suriye hükümeti çerçevesinde korunacağına inanmalıdırlar” karşılığını verdi.  

İlgili Haberler