Rusya'dan flaş ekonomi hamlesi: Dev şirketlerin mal varlıkları kamulaştırılacak

Rusya'dan flaş ekonomi hamlesi: Dev şirketlerin mal varlıkları kamulaştırılacak
Rusya Ekonomi Bakanlığı, Batı'nın yaptırımlarına karşı yabancı payı yüzde 25’in üzerinde olan şirketlerin geçici kontrolünü sağlamak için çeşitli önlemleri değerlendiriyor. Bakanlıktan yapılan açıklamada ülkeden çekilen yabancı şirketlerinin varlıklarına el koymanın planlandığı belirtildi.

 Rusya Ekonomi Bakanlığı yabancı payı yüzde 25’in üzerinde olan şirketlerin geçici kontrolünü sağlamak için çeşitli önlemleri değerlendiriyor.

Yabancı şirketlerin Rusya pazarını terk etmesiyle ilgili hükümetin iflas ve ayrılan yabancı şirketlerin mallarının kamulaştırılması da dahil olmak üzere çeşitli önlemler üzerinde çalıştığını bildirildi.

Açıklama; McDonald''s, Coca-Cola, Ikea ve Pepsi gibi dev şirketler, Rusya''nın Ukrayna''ya saldırısı nedeniyle ülkeden çekildikten sonra yapıldı. Rusya Ekonomi Bakanlığı, yabancıların hisselerinin yüzde 25''inden fazlasına sahip olduğu şirketlerin kontrolünün geçici olarak bakanlığın kontrolüne geçebileceğini ifade etti.

Hükümet üyeleriyle perşembe günü video bağlantı yoluyla konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin''in hukuka uygun yollarla çekilen yabancı şirketlerin varlıklarına el koymanın yolunu bulabileceğini ifade etti.

Putin, "Hükümet, başka bir yönetim getirip daha sonra bu şirketleri çalışmak isteyenlere transfer edebilir" dedi.

Öte yandan, Rusya pazarını terk eden yabancı şirketlere her gün bir yenisi ekleniyor. Enerji devlerinden elektronik ve gıdaya kadar birçok sektörde öne gelen şirketler ülkedeki faaliyetlerini askıya aldı.

İlgili Haberler