Rusya'dan 'Türkiye' açıklaması

Rusya'dan 'Türkiye' açıklaması
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyini bombaladığına dair haberlerin "son derece endişe verici" olduğunu söyledi.

Lavrov'un açıklamalarını Reuters duyurdu. Ajansa göre, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Şam rejiminin "Türk savaş uçaklarını vururuz" tehdidi hakkında ise "Suriye'nin egemen bir devlet olduğunu" belirterek görüşünü bildirdi.

Türk savaş uçaklarının önceki gece Suriye’nin Halep kentinde PKK bağlantılı YPG’nin kontrolündeki bölgelere yönelik hava saldırısının ardından Şam rejimi, Türkiye'yi tehdit etmişti.

Suriye ordusundan yapılan açıklamada, "Türk savaş uçaklarının Suriye hava sahasını ihlal etmeye yönelik herhangi bir girişimine karşılık verilecek ve savaş uçakları, eldeki bütün imkanları kullanılarak düşürülecektir" denilmişti.

“KRİZ ÖNCESİ SEVİYEYE ULAŞMADI"

Öte yandan DHA’nın haberine göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı Resmi Sözcüsü Mariya Zaharova, Rusya’nın Türkiye ile Su-24 uçağının vurulması sebebiyle bozulan ilişkilerinin henüz kriz öncesi seviyesine ulaşmadığını, sürecin hâlâ devam ettiğini bildirdi.

Zaharova, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "İlişkilerin düzelme süreci hala devam ediyor. Sürecin sona erdiğini söylemek henüz imkansız" ifadesini kullandı.

Zaharova şöyle devam etti:

"Üst düzey temasların ardından ilişki düzeyinin düzelmesine yönelik bazı belgeler imzalandı. Sizlerin de bildiği üzere, belgelerin imzalanmasından hayata geçirilmesine kadar belirli bir sürenin geçmesi gerek. Bu örnek, ilişkilerin düzelme sürecinin hala devam ettiğini gösteriyor.”

Rus sözcü, Suriye konusunda ise, "Türk meslektaşlarımla temasımız yeniden kuruldu ve fikir alışverişi yapıyoruz. Bölgede yaşananlara ilişkin tavrımızı dile getiriyoruz ve Türkiye’nin yaptıkları hakkında değerleme yapıyoruz" dedi.