Rusya’nın kasaları yıl sonu tamtakır

Rusya’nın kasaları yıl sonu tamtakır
Rusya’nın iki bağımsız para kasasından Rezerv Fonu, 2014 zirvesine göre yarısına düştü. Maliye Bakanı Siluanov’a göre; kasaların yıl sonuna kadar boşalması ihtimali var.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Investor Service’e göre; Rusya’nın varil fiyatı ortalama 50 dolar üzerinden hesaplanan bütçe planı, petroldeki satış dalgasının devam etmesiyle birlikte risk altında.  Moody’s Investor Service’e göre Rusya’nın bu yılki bütçe açığı hedefi petroldeki satış dalgasının devam etmesiyle birlikte, risk altında bulunuyor ve Rusya’nın elinde kamu maliyesi istikrarını korumak için az sayıda seçenek mevcut.

Para suyunu çekiyor

1909 yılında ABD merkezli faaliyete geçen Moody’s şirketinin kıdemli başkan yardımcısı Kristin Lindow, “Petrol fiyatlarındaki yeni düşüş, yüzde 3’lük federal bütçe açığı hedefine ulaşma konusunda önemli ölçüde zorluklar oluşturuyor. Mali hedef, geçtiğimiz yıl birikmiş tasarruflarının neredeyse yarısını kullanan hükümetin elinde bulunan sınırlı sayıdaki fonlama seçeneğini ve uluslar arası yaptırımlardan kaynaklı kısıtlamaları yansıtıyor” dedi.

Ülkenin iki bağımsız para kasasından biri olan Rezerv Fonu, 2014 zirvesine göre yaklaşık yarısına düşmüş durumda ve Maliye Bakanı Anton Siluanov’a göre otoriteler, bu yıl sonuna kadar boşlaması riskini alıyor.

50 $ hesabı tutmadı

Bütçe gelirinin yaklaşık yarısını petrol ve doğal gaz edinen Rusya, resesyonun ikinci yoluna doğru ilerliyor. Bu durum, hükümeti mali tavizler vermeden ekonomiyi rahatlatma konusunda çaresiz bırakıyor. Putin, 2016 bütçe planının petrol fiyatının ortalama 50 dolar olacağı ve bütçe açığının GSYİH’nin yüzde 3 düzeyinde kaalcağına ilişkin kanunu onaylamıştı. Maliye Bakanı Siluanov, ise bu yıla ilişkin farklı senaryoları gözden geçiriyor.