Rusya’ya ihracatımız yüzde 38 geriledi

Rusya’ya ihracatımız yüzde 38 geriledi
Ukrayna krizi, yaptırımlar ve petrol fiyatlarının düşmesi nedeni ile ekonomik durgunluğun yaşandığı Rusya’ya Türkiye’den ihracat, Ağustos ayında yüzde 38 azalarak 310 milyon dolara geriledi

İlk sekiz ayda Rusya’ya ihracatımız 2,4 milyar dolarda kalırken, yıl sonu rakamının 4 milyardoların da gerisinde kalmasından endişe ediliyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Ağustos ayı ile ilgili verileri açıkladı. Buna göre Türkiye’nin toplam ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,9 azalarak 10 milyar 482 milyon dolar olarak hesaplandı. Türkiye’nin ilk sekiz ayda toplam ihracatı; geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,9 gerileyerek 95 milyar dolara düştü. İlk sekiz aylık dönemde Rusya’ya ihracat ise 2 milyar 489 milyon dolar olarak belirlendi. Geçen yılın aynı döneminde Rusya’ya ihracat 4 milyar 49 milyonu bulurken, yıllık bazda da 6 milyar 57 milyon dolar olarak kaydedilmişti.

Fırsatı kaçırdık

Türkiye’den Rusya’ya ihracat 2012’de 6 milyar 748 milyon doları bulurken, 2013’de 7 milyar 96 milyon dolara yükselmişti. Türkiye, Rusya’nın Batılı ülkelerden gıda alımını durdurduğu bir dönemde oluşan fırsatları değerlendiremedi. TIR kota sorununda ilerleme sağlanamaması, beyaz ette kota sıkıntısının aşılamaması, süt ürünlerinde izinlerin gecikmesi ve yeterli teşvik olmaması sebebi ile rekabet gücünün zayıflaması, Rusya gümrük denetimlerinde yaşanan sıkıntılar ve ikili ticari ilişkilerde engellerin aşılmasına yönelik çalışmaların durma noktasına gelmesi gibi bir dizi mesele, Türkiye’den Rusya’ya ihracatı olumsuz etkiliyor. İki ülke arasında 2008’de 38 milyar doları bulan toplam ticaret hacmi; 2014’de 32 milyar dolara gerilerken, 2015 sonunda toplam ticaret hacminin 25 milyar dolarda kalmasından endişe ediliyor.