RÜZGARLI SOKAK

RÜZGARLI SOKAK
Vekil, ceza yazan polisi nasıl yakaladı

Mebuslar ile trafik polislerinin mücadelesi bir başka oluyor. Vakit darlığı çeken vekiller, havalimanına, toplantıya, davete yetişmek için gaza yüklendikçe arkalarından da onlarca trafik cezası geliyor.
Ama bazen hız yapmasalar da vekiller yine de ceza yemekten kurtulamıyor. O ilginç ceza olaylarından birini de CHP Samsun Milletvekili Ahmet İhsan Kalkavan yaşadı.
Başkentin meşhur Cinnah Caddesi’ndeki evinin önüne park eden Kalkavan’a art arda trafik cezası gelmeye başladı. Üstelik cezaya gerekçe olarak da  “konsolosluk arazisini işgal” gösteriliyordu.
Kalkavan, kafa yorsa da bir türlü işin içinden çıkamadı. Cezaları geldikçe ödedi. Bir vakit sonra iş rutine bindi. Ve malum işgal hadisesi kendiliğinden aydınlandı.
Gerisini Kalkavan’dan dinleyelim:
“Milletvekili seçildikten sonra TBMM’ye yakın olduğu için Cinnah Caddesi üzerinde ev tuttum. Evimin önüne arabamı park ediyordum. Ceza gelince şaşırdım. Bir akşam yine eve geldim ve arabamı park ettiğim yere bıraktım. Daha sonra bir polis çıktı geldi.  ‘Arabanı buraya park edemezsin’ dedi. Polise kibarca ‘burası evimin önü hem sen benim kim olduğumu biliyor musun’ diye sordum. Polis de  ‘burası İsveç Konsolosluğu’na ait. Dolayısıyla buraya pak edemezsiniz, zaten kaç zamandır görüyorum hep buraya park ediyorsunuz’ diye konuşunca ben işi çözdüm. ‘Sen mi durmadan bana ceza göndertiyorsun, kardeşim burası evimin önü ve ben de milletvekiliyim’ dedim. Polis memuru bu sözleri duyunca ‘kusura bakmayın sayın milletvekilim’ dedi. Olay da böylece tatlıya bağlandı. Bir daha da ceza gelmedi.”

4 eski bakan aklandı ceremeyi Türkkan çekti

TBMM geçtiğimiz Salı günü olağanüstü hareketliydi. Hareketin ve olağanüstülüğün nedeni AKP'li 4 eski bakan hakkında yolsuzluk ve rüşvet iddiaları ile ilgili yapılacak Yüce Divan oylamasıydı. Kulislerde basın mensuplarından milletvekillerine, odacısından çaycısına ve de polisine kadar fireler ve sonuçla ilgili tahmin yürütüyor, bazıları da iddialaşıyordu.Merak uyandıran bir başka konu da CHP ve MHP'den bazı vekillerin oylamaya katılıp katılamayacakları oldu. Sabah saatlerinde MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın İngiltere'de olduğu için oylamaya katılamayacağı kulaktan kulağa fısıldanmaya başladı. Ancak oylamaya 2 saat kala Türkkan, birden kulislerde ortaya çıktı. Şaşkınlık daha da arttı. Haliyle gazeteciler Türkkan'ın etrafını sardı. Sorular art arda soruldu. Ve Türkkan, maceralı yolculuğunun ayrıntılarını anlatmaya başladı. Türkkan, uçak, tren, otobüs derken yaklaşık 15 saat süren yolculuğunu şöyle anlattı:
  "Londra'dayken parti yetkilileri beni aradı. Genel Başkan'ın 'milletvekillerimizin tamamı oylamaya katılacak' talimatı bana iletili. Talimatı alır almaz vakit kaybetmeden Londra'dan Amsterdam'a sefer yapan hızlı trene bindim. Geç bir vakitti, sabaha doğru Amsterdam'a geldim. Ancak Amsterdam'da uçak yoktu. Zor bela carther seferi yapan bir uçakla İstanbul'a geldim. İstanbul'dan ilk uçakla da Ankara'ya hareket ettim. 12.30'da öğle yemeğimi yedim ve oylamaya katıldım. Her şey bir yana benim içim rahat. Sorumluluğumu yerine getirdim." 

Burhan Kuzu’nun önüne konulan maydanoz
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu’nun 3 dönemi rüzgar gibi geçti. Her kabine değişikliğinde Adalet Bakanlığı koltuğuna (bir arada Meclis Başkanlığı’na) gözünü dikti. Ancak bu isteği bir türlü gerçekleşmedi. Anayasa Komisyonu Başkanlığı ile yetinmek zorunda kaldı. Burhan Hoca’nın Meclis’te gerçekleştiremediği ikinci hayali ise  “başkanlık sistemi”  oldu.
Burhan Hoca, TV ekranlarında hırçın bir tartışmacı olsa da özel yaşamında muzip ve nüktedan. Marmara Üniversitesi’nde görev yaptığı yıllarda öğrencilerine soyadı ile ilgili espri yapıp  “kuzu sesi” çıkararak güldürmesi hâlâ unutulmuş değil.
Hoca’nın bu huyunu bilmeyen bir vekilin başına öyle bir iş geliyor ki sözcüklerle anlatılır gibi değil.
TBMM lokantasında yemek yiyen vekil arkadaşı jest olsun diye, tabağındaki maydanozları Burhan Hoca’nın tabağına boşaltıyor. Burhan Hoca önce manalı manalı bakıyor. Ondan sonra birden hiddetleniyor ve  “Ne yani soyadım ‘Kuzu’ diye benim önüme ot mu koyuyorsun”  diye çıkışıyor.
Vekil, kızarıp bozarıyor, kem küm ediyor, Burhan Hoca espriyi daha fazla uzatmayarak  “meeee”  diyerek arkadaşının gönlünü alıyor.

Ramazan koş sizinkiler toplanamıyor

TBMM Güvenlik ve İç İstihbarat Komisyonu üyesi CHP Isparta Milletvekili Ali Haydan Öner geçen hafta bir taraftan Kamu Güvenliği ve Düzeni Müsteşarı Muhammed Dervişoğlu’na soru sorarken diğer yandan TBMM İçişleri Komisyonu’nda ele alınan İç Güvenlik Paketi ile ilgili olarak iki komisyon arasında mekik dokudu. İç Güvenlik Paketi’nin maddelerinin oylanması sırasında bir ara AKP’liler komisyona gelmeyince oylama yapılamadı. Bu durum karşısında Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu’na gelen Öner,  “Başkan, Komisyona bir ara verdi, ben de zaten esas komisyonuma gidecektim. Vali olduğum için üyesi olmasam da İçişleri Komisyonu’nu takip ediyordum. AKP’liler toplanamayınca komisyona geçtiğimde bizim komisyonun üyelerinden AKP Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can’a takıldım. ’Ramazan Bey AKP kulisinde arkadaşlarını karar yeter sayısı olmadığı zaman salona girmeleri için uyarıyorsun. Şimdi de Ramazan koş sizin milletvekilleri komisyona gelmiyor, genel kurulda yaptığın gibi arkadaşlarını çağır, yoksa komisyon maddeleri oylayamayacak’dedim. Ben bu espriyi yapınca herkes gülümsemekten kendini alamadı. AKP’nin TBMM’deki halleri işte böyle”  dedi.