Karamollaoğlu hangi ittifakta yer alacaklarını açıkladı. Her şey o cümlede gizli

Karamollaoğlu hangi ittifakta yer alacaklarını açıkladı. Her şey o cümlede gizli
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, cumhurbaşkanlığı adaylığı için “Kazanmasında tereddüt olmayacak birine ihtiyaç var” değerlendirmesinde bulundu.

Duvar Gazetesi''nden Nergis Demirkaya''nın haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaklaşık 2.5 saati bulan görüşmesinde “denetlenemeyen bir başkanlık sistemi”ne dair endişelerine karşılık bulamayan Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu Cumhur İttifakı’na kapıyı kapattı. Karamollaoğlu, “Prensip itibariyle bu sistemi benimseyen bir tutumun içine giremeyiz” dedi.

“KAZANMASINDA TEREDDÜT OLMAYACAK BİRİNE İHTİYAÇ VAR”

2018 seçimlerinde içinde yer aldıkları Millet İttifakı için yeni bir süreç işletilmesi gerektiğine dikkat çeken Karamollaoğlu aday için, “Kazanmasında tereddüt olmayacak birine ihtiyaç var” değerlendirmesinde bulundu.

Karamollaoğlu, “Millet İttifakı’nın adayı kim olacak?” Siz aday olmayacağınızı ilan ettiniz? Sorusuna, “Sayın Kılıçdaroğlu en sonunda bunu net olarak ifade etti. Seçim kararı alınmadan bu konuda fazla söz söylemek faydalı değil, ama şunu da belirtti; “İstanbul, Ankara belediye başkanlarının Cumhurbaşkanı adayı olmasına rıza göstermiyorum. Siz orada seçimi kaybettiğiniz an belediyeleri iktidara teslim etmiş olursunuz” dedi. Mantıklı bir yaklaşım. Herkesin kafasında mutlaka birtakım isimler vardır.“ dedi.

Karamollaoğlu, “Herkesin ittifak edeceği, tabanın da ittifak edeceği, seçimde kazanacak bir aday. Çünkü sistem değişmeyecek, bu sistemin değişmesi yapılacak olan seçimlerde bugünkü muhalefetin başarılı olması ile mümkün.” açıklamasını yaptı.

"İTTİFAK KOALİSYON DEĞİLDİR"

Karamollaoğlu, “İttifak kurarsanız, o protokolde yer alacak güvencelerden biri mi olur?” sorusuna ise “Protokol ile ilgili şunu söyleyeyim. Ben geçen seçimde olduğu gibi, bu seçimde de ittifakın bir koalisyon gibi düşünülmemesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü ittifak, bu sistemi değiştirmeye yönelik adımları atacak bir ittifak olacak.“ dedi.

Yeni ittifakın “Parlamenter Sisteme Dönüş İttifakı” olarak adlandırılacağı ile ilgili Karamollaoğlu, "Bunu söylemek mümkün. Tekraren söylüyorum, bu bir koalisyon değil. Koalisyonlar icra için iş başına gelirler. Bu seçime yönelik ittifak Seçimden sonra herkes kendi yoluna gider, bunu önleyecek bir şey yok. Seçimde bu ittifakı yapanlar bir araya geldikleri için seçimden sonra onun icra tarafını gerçekleştirirler. Başarılı olurlarsa Parlamento''da çoğunluk olacaklar demektir.” İfadelerini kullandı.

"CUMHURBAŞKANI GENÇ BİRİSİ OLMAMALI"

Bir adayın belirlenmesi gerektiğini ve kanaatinin ise tekrar aday olmayı düşünmeyecek birisinin olması gerektiğini vurgulayan Karamollaoğlu, “Çünkü ihtiras doğurur ister istemez. Çok genç birisi olmamalı. Doğru, çok genç birisini alıp da 30 yaşında Cumhurbaşkanı yaparsanız o zaman o iş, “Benim önümde daha zaman var, daha yapsam” diyebilir.” diye vurguladı.

Karamollaoğlu seçim kazanılırsa yürütme organını şekillenmesi diye bir şeyin olmadığını vurguladı. Karamollaoğlu, “Yürütme organında Cumhurbaşkanı seçilecek kişi, tek yetkili o’dur. Anayasaya, kanunlara göre yetki onundur. Tamamen onun tavrına göre şekillenecek. Evet, önceden oturulur, ‘Bizim tasnif ettiğimiz cumhurbaşkanı seçildi. Genel başkanlar yardımcı olsun, bakanları aramızdan belirleyelim… O zaman bu koalisyona dönüyor. Bunları sıralamaya başladığımız zaman bu bir koalisyon oluyor.” dedi.

 

İlgili Haberler