Saadettin Tantan: İstihbarat savaşlarının merkezinde Türk kimliği var

Saadettin Tantan: İstihbarat savaşlarının merkezinde Türk kimliği var
Kazakistan'daki gelişmelerin Türkiye açısından kaygı verici olduğunu belirten Yurt Partisi Genel başkanı Saadettin Tantan, bölgede sert istihbarat savaşlarına dikkat çekip bunun merkezinde Türk kimliğinin bulunduğunu söyledi. Tantan, "Türkiye, içeride ve dışarıda her zamankinden daha güçlü olmak durumunda. Bu, bütün Türk devletleri ve Türkiye için geçerli" dedi. 

Yeniçağ / Fatih Erboz

ABD, İngiltere ve İsrail başta olmak üzere dünyada yeni bir güç dengesinin oluşumunun ortaya çıkmaya başladığını kaydeden Tantan, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü: 

"Kazakistan''da Rusya''nın Çin''in, İngiltere''nin sert bir istihbarat savaşı oldu açıkçası. Buna rağmen tam olarak istediklerini elde edemediler. ABD küresel rekabette kuzey kutbuna kadar genişleyen bir coğrafyada Rusya''yı kuşatmak istiyor içinden geçtiğimiz süreçte. Rusya''da çarlık Rusya''sından bugüne egemen olduğu coğrafyada kontrolü elden bırakmak istemiyor. Ukrayna''da bunu açıkça görüyoruz. ABD ve AB daha öncede Gürcistan''ı batı bloğuna almak istedi ama Rusya müdahale etti. Türkiye''nin öncelikle bölgesindeki bu güç mücadelesini görerek politikalar belirlemesi gerekiyor" 

Türkiye''nin geniş bir coğrafyadaki Türk kimliğine sahip çıkarak, ortaya koyduğu imkan ve kabiliyetten bütün Türk Cumhuriyetlerle birlikte yararlanmasının önemli olduğunu belirten Tantan, devamla şunları söyledi:

"Türk kimliğini ortadan kaldırmak isteyen Batılı ülkeler gelinen noktada Türk kimliğine muhtaç oldu. Irak ve Suriye''de özellikle Türkmenlere yönelik olarak büyük katliamlar yapan ABD, Kafkaslarda, Orta Asya''da, Ön Asya''da, Afrika''da Türk kimliği olmaksızın etkin olamayacağını da gördü. Bu nedenle Türkiye içeride ve dışarıda her zamankinden daha güçlü olmak durumunda. Nursultan Nazarbayev ülkesi için çaba sarfetse dahi hukuk zemininde kurumsal alt yapılar halkın çıkarları üzerine inşaa edilmediği için, içeriden ve dışarıdan müdahaleye açık hale geldi.

Buna özellikle dikkat etmek gerekiyor. Bu bütün Türk devletleri ve Türkiye için geçerli" 

Türkiye''nin içinde bulunduğu bölgede güç savaşlarından etkilenmesinin yanı sıra ABD ile de ayrıca mücadele etmek zorunda kalmasının daha dirayetli politikalar üretmesini zorunlu kıldığını anlatan Tantan, şunları ifade etti: " ABD, YPG, PYD''den yana tavır konmasını istiyor Türkiye''nin. Ayrıca Türkiye''nin bölgesinde ABD''nin çıkarları doğrultusunda hareket etmesini istiyor açıkça. Bölgedeki hidrokarbon yataklarından benim istediğim şekilde istifade edeceksiniz diyor. Türkiye''nin Rusya ile yakınlaşmasını herhangi bir şekilde ortaklık içeresine girilmesine de açıkça karşı olduğunu ortaya koyuyor. ABD, Türkiye''nin sadece kendisiyle birlikte hareket edilmesini istiyor. Bu da Türkiye''yi zorluyor. ABD''nin bu baskısına rağmen,  Türkiye Ege Denizi''ndeki kazanımlardan vazgeçemez. Bunun yanı sıra Türkiye''nin haklarını ortadan kaldırabilecek şekilde Yunanistan''ın talepleri olduğu da belli. Öte yandan Türkiye şunu da unutmamalı Suriye''de İdlib Türkiye''nin artık kırmızı çizgisi. Aynı şekilde Musul, Kerkük, Ege denizi, Marmara Denizi ve Karadeniz Türkiye''nin vazgeçilmezleri."