Türkiye-Bosna-Hersek-Sırbistan zirvesi

Türkiye-Bosna-Hersek-Sırbistan zirvesi
Türkiye-Bosna-Hersek-Sırbistan zirvesi

Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı Lagumciya: "Üçlü zirvenin yapılması adına önümüzdeki 2 aylık süre içerisinde hem en üst düzeyde h

Bosna-Hersek Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumciya, Türkiye-Bosna Hersek-Sırbistan üçlü zirvesinin yeniden düzenlenmesi için hazırlıkların yapıldığını söyledi. Zlatko Laguciya, yaptığı açıklamada, üçlü zirveye yönelik çalışmaların devam ettiğini ve büyük olasılıkla Mayıs ayı içerisine bu zirvenin gerçekleşebileceğini bildirdi.

 

Türkiye-Bosna Hersek-Sırbistan üçlü zirvesinin yapılması adına önümüzdeki iki aylık süre içerisinde tüm hazırlıkları yapıp, hem en üst düzeyde hem de dışişleri bakanları düzeyinde toplantılar gerçekleştireceklerini ifade eden Lagumciya, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Sırbistan Dışişleri Bakanı İvan Mrkiç ile devamlı irtibat halinde olduklarını da kaydetti. Lagumciya, ayrıca bölgesel iş birliğinin her geçen gün arttığını da vurguladı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun girişimleri sonucu 1990'lı yıllarda savaş halinde bulunan Sırbistan, Bosna-Hersek ve Hırvatistan ile üçlü görüşmeler başlatılmıştı. İlki 10 Ekim 2009 yılında başlatılan ve Türkiye-Sırbistan-Bosna-Hersek, Türkiye-Bosna-Hersek-Hırvatistan dışişleri ve devlet başkanları düzeyinde gerçekleştirilen görüşmelerde, Sırbistan-Bosna-Hersekve Hırvatistan arasındaki birçok sorun çözülmüş ve barışın tesisi adına önemli adımlar atılmıştı. Bu görüşmeler, geçen yıl Sırbistan'da AB yanlısı Cumhurbaşkanı Boris Tadiç'in seçimi kaybetmesinin ardından kesintiye uğramıştı.