Sabrederek, yerini buldu

TRT Müzik'in kuruluş aşamasını bilirim. Geçirdiği safhaları, ilk yayın gününü bugün gibi hatırlarım. Necati Göksel ve Bahtiyar Sis'in müdürlüklerini "uyumlu ikili" diye tanımlayabilirim. Sonra İsmail Güngör geldi. Buna "ilahi son" demek mümkün. Olayın ilk gününden itibaren emeği olan Süleyman Bektaş şimdilerde yönetici durumunda. Geç de olsa emeklerinin karşılığını aldı. İşten anlayan ve iyi niyetli biri. Tanıyanların anlattıkları da aynı şekilde. Bektaş en zor şartlarda görev yapmakta. Müdahaleler inanılır gibi değil. Torpil, patlatan patlatana. "İcazetliler listesi" yapsam kariyer sahiplerine yayın saati kalmaz. Bu durumda dağıtım doğrudan Ankara'dan. First Lady'nin torpillileri ilk sırada. Mesela "Kasımpaşalı Yıldız Muazzez Ersoy". Bir başkası Zerrin Özer. Mine Geçili'ye sık sık solo program yaptıran zatı tanıyorum. Hem de anonslarıyla birlikte. Uğur Işılak'tan ise gına geldi. Adam İstiklal Marşı'nı baştan sona okuyor. Üstelik para alıyor.

...

Bu hengamede gürültüye gidenlerin sayısı çok fazla. Bir dönem "TRT'nin Prensi" sıfatı yakıştırılan Uğur Çınar nerede? Onu en son Erguvan isimli yapımda izlemiştim. Çınar, TSM'den anlayanlardan. Ses ve meyanı olağanüstü. Bektaş'tan ricam Çınar'ı hak ettiği platforma tekrar dahil etmesi. Tabii, "hamil-i kart yakinimdir"cilerden sıyrılabilirse.

...

TRT Müzik'in en çarpıcı yanlarından biri klipleri. Hele Siyah-Beyaz'lar yok mu, bambaşka. Merhumları bunlar sayesinde anıyorum. Ertan Anapa, "Benim Bütün Dualarım Seninle" diyor. Sanki içimi okur gibi. Merhuma aynen yolluyorum. Bir bakıyorsunuz karşınızda İbrahim Tatlıses. Yıl 1982. Etrafında bir sürü mahalli kıyafetliyle. "Çoban kızı suya gider, su destisi elinde"yi söylüyor. Karayağız delikanlı. Çakı gibi Anadolu genci. Hamburg konserinde onu protesto eden bölücülere meydan okumasını hatırlıyorum; "Babam Arap, anam Kürt. Ben ise Türk oğlu Türk". O gün bugündür İbo'ya toz kondurmam. Ayrıca Türk müziğinin son yüzyılda gelmiş geçmiş en önemli iki sesinden biridir.

...

"Güfte Şairleri" diye bir program var. O da TRT Müzik'te. Hep birkaç şairin dizelerini bestelemiş olarak bilinen Sadettin Kaynak'ın kendisine ait eserler tanıtıldı. "Esmer bugün ağlamış, ciğerini dağlamış"ın hem beste hem güftesinin Kaynak'a ait olduğu örneklemeyle verildi. Bir Tutam Hasret'te Melihat Gülses'i eşi Necip Gülses'in müthiş bestesini söylerken görüyoruz; "Mevsimler kış artık". Melihat, Edirnekapı'dan ikametli Fatih Kız Lisesi mezunu. Yani hemşehrim.

...

Gülten Sarıkahya, Bayati makamından "Gül yüzlülerin şevkine gel"i icra ediyor. Eser Tab'i Mustafa Efendi'nin. Bir rahmet de bu sırada yolluyorum. İstanbul'un efsane polis müdürlerinden Vedat Cem bu şarkıyı olağanüstü söylerdi. Bertan Üsküdarlı'nın tavernasında az dinlemedim.

...

Esas bombayı Hüseyin Movit patlattı. Şadan Kalkavan büyüğümün güftelerini keşfetti. Örneğin "Gümüş tellerle"nin bestesi Melahat Pars'ın. Şadan ağabeyimin pek çok özelliği vardı. Şair yanını ise Movit sayesinde yeni öğrendim.

Son transfer

Ali Ece Beşiktaş TV'ye geçti. Bülent Ülgen'in moderatörlüğündeki ekranın yeni ve başarılı bir yüze sahip olması sevindirici. Ece, hem iyi Beşiktaşlı hem dünya futbolunda uzman.

...

5N1K'da bir süredir düşüş gözlemleniyor. Cüneyt Özdemir'deki durgunluğun yapıma da yansıdığı ortada. Eskiden her yere koşardı. Şimdi AA ve DHA gibi ajanslarla programı kurtarmaya çalışıyor.

...

İlker Ayrık, giyim tarzını bir türlü oturtamadı. "Var mısın, Yok musun"daki durumu çelişkili. Bir bakıyorsun "Sühely Uygur kreasyonu"nda. Ertesi gün Meclis Balosu'nda. İlker, bir an önce karar vermeli.

Yazarın Diğer Yazıları