Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

Saç deyip geçmeyin

Dünya Kuaförler Federasyonu (CMC) Türkiye Başkanlığı Kuaför Ramazan Yılmaz önderliğinde toplanıyor, başarılı projelere imza atıyorlar. Geçen günlerde e-posta kanalıyla bana ulaşan Ramazan Bey, 7 Nisan’da Ukrayna Kiev’de Uluslararası Saç, Makyaj, Kesim, Yüksek Fantezili artistik sahne ve şov çalışmalarında ülkemizi temsil edeceklerini söyleyerek, benimle görüşmek istediğini belirtti. Öncelikle ülkemizi temsil eden bu federasyondaki görev dağılımını sizlerle paylaştıktan sonra söyleşimize devam edelim. CMC Cat Dünya Kuaförler Türkiye Başkanı Ramazan Yılmaz, İstanbul İl Bşk. Atilla Yetişoğlu, Ankara İl Bşk. Erdal Dursun, İzmir İl Bşk. Mehmet Altekin, Eskişehir İl Bşk. Mustafa Ceylan - Hasan Güzel, Diyarbakır İl Bşk. Metin Kendir.
Gelelim edindiğim ve tüm hanımları ilgilendiren bilgilere. Kuaföre gitmenin sadece saç kesimi için değil, insanın görüntüsünden sağlıklı bir cildi korumaya kadar her şeyi kapsadığını düşünerek bu keyifli sohbeti sizlere aktarmak istedim. Başta da söylediğim gibi CMC’nin Türkiye Başkanlığı Yönetim Kurulu, 7 Nisan’da Kiev’de uluslararası bir şovda ülkemizi temsile gidiyor. Ardından Ekim ayında Bursa’da 15 ülkenin katılacağı ve Türkiye’de bir ilk olan yarışmayı da ülkemiz adına organize ediyor. Dünya Kuaförler Federasyonu olarak Cat C.M.C Festival Mondial yarışması Bursa’da ilk olacakmış. Bunun devam ayaklarını ise İstanbul, Ankara ve tüm illerde saç uzmanlarıyla tanıtmayı hedefliyorlar. Katılacak ülkelerden bazıları şöyle: İtalya, Ukrayna, Rusya, Almanya, Çin, Tayland, Suriye, Lübnan, Kore, Romanya, Japonya, Kanada, ABD, İsveç, İspanya ve Türkiye...

Neden böyle bir çalışma
içine girdiniz?
Öncelikle Türk kuaförlerinin sanatsal olarak gelişmesi açısından bu önemliydi. Henüz Avrupa Birliği’ne ülke olarak girmesek de, Türk Kuaförler Birliği Avrupa Birliği’ne kabul edildi. Biz saç bakımı ve sahne şovlarıyla saç yapım sanatını tanıtırken, kostüm, makyaj ile birlikte yöre kültürlerini de tanıtıyor, dolayısıyla kültürümüze hizmet ediyoruz. Bakınız saç çok önemli, çünkü öncelikle kişinin aynasıdır. Örneğin çok şık bir hanım doğru bir kesim ve boyayı yüzü ile buluşturmazsa görüntüsünün hiçbir anlamı kalmaz. O yüzden hanımlara diyoruz ki, saçınıza, cildinize ve genel görüntünüze önem verin.

Bayanlar, kuaförünü seçerken
neleri önemsemelidir?
Her şeyden önce kaliteli kuaförün diplomalı olması şart. İşimiz hijyen ile ilgili olduğu için hizmet verilen salon da temiz olmalı. En önemlisi de kullanılan ürünlerin belgeli ve kaliteli olmasıdır. Belli markalar pahalıdır ama saç derisi için de önemlidir. Dolayısıyla ucuzluğa kaçmadan önce sağlık diyerek seçici olmak gerekir.
Moda kuaförlüğü ya da artistik kuaförlük diye tabir edilen yeni bir akım var. Bunun normal kuaförlükten farkı nedir? Dünyada da böyle midir?
Evet böyledir. Merkezi Paris’te bulunan CMC Dünya Kuaförler Federasyonu adı altında bu yeni akımın öncülüğünü yapıyor. Moda kuaförlüğü, TV, podyum saçları, yılın trendlerini belirleyici çalışmalar gerçekleştiriliyor. 1200 üyesi olan bu federasyon, 1986’da kuruldu. Bizde ise bu çalışmalar 2002’de başladı.

Biz neler yapıyoruz?
Dünya moda sektörü ve saç dizaynlarıyla paralel yürümeye çalışıyoruz. Türk kuaförlerinin başarılı ve yaratıcı olduklarını alınan birçok ödülle de dünyaya duyurduk. Böylelikle de bu federasyona dahil edildik. Peki genç kuaförler bu noktaya gelebilmek için bir eğitim alıyorlar mı ? Şu anda Çıraklık, Ustalık Okulları adı altında Milli Eğitim belgeli merkezlerimiz var ama biz ötesi için uğraşıyoruz. Bu meslek yurt dışında akademik düzeyde yapılıyor. Biz de bu noktaya gelmek için TKF olarak raporlarımızı hazırlayıp gerekli yönetimlere ileteceğiz. En önemli sorunumuz böylesi bir çalışmayı hedeflerken, yüksek performanslı sunumlar için büyük sponsorlara ihtiyacımız var. Tabii ki yerel yönetimlerin desteği de şart.

Yazarın Diğer Yazıları