‘Saçkıran’dan korkma sakın hafife de alma!..

‘Saçkıran’dan korkma sakın hafife de alma!..
Doç. Dr. Murat Durdu, saçkıranın (alopesi areta) genellikle normal görünümlü olanlarda para şeklinde saç kaybına neden olduğunu ve saç dışında sakal, kaş, kirpik ve vücut kıllarını da etkileyebildiğini kaydetti

Saçkıran tedavi edilebilen bir hastalıktır. Etkilediği kişilerde “Toplumdan kaçma” gibi psikolojik sorunlara da yol açan “saçkıran” ın tedavi edilebilir ancak, aynı zamanda ciddiyetle üzerinde durulması gereken bir rahatsızlık olduğu belirtildi. Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Uzmanı Doç. Dr. Murat Durdu,  saçkıranın (alopesi areta) genellikle normal görünümlü olanlarda para şeklinde saç kaybına neden olduğunu ve saç dışında sakal, kaş, kirpik ve vücut kıllarını da etkileyebildiğini kaydetti.

BİRKAÇ AY SÜREBİLİR
Uzun süren tedaviye dikkat edilmeli. Hastalığın psikolojik problemlere ve hastaların toplumdan izole olmalarına neden olabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Murat Durdu, “Saç kaybının belirli alanlarla sınırlı olduğu hastalarda, hastalık genellikle birkaç ay içerisinde kendiliğinden veya bazı topikal kolaviler ile gerileyebilir. Ancak tekrarlanmalar oluşabilir. Alopesi, totalis ve alopesi ünivesalis hastalarında ise tedavi oldukça güçtür. Bu hastalarda vücut direncini azaltan tedavilerine yanıt alınabilmekle birlikte tedavi kesildiğinde genellikle tekrarlanmalar görülebilmektedir. Uzun süre bu tedavilerin kullanılması ise çeşitli yan etkilere neden olmaktadır” dedi.

SAÇKIRAN TEDAVİSİ
Çocuklarda saçkıran tedavisine dikkat edilmeli. Bu tedavilerin özellikle çocuk hastalarda gelişim geriliğine neden olabildiğine dikkat çeken Durdu, “Dirençli saçkıran (alopesi areata) olgularında savunma hücrelerini baskılamak yerine bunların yönünü değiştirmeye yönelik topikal immünoterapi uygulamaları önerilmektedir. Saçkıran tedavisinde difensipron adlı kimyasal duyarlandırıcı maddenin en yüksek konsantrasyonu hastanın saçlı derisinde bir bölgeye sürülür. O bölgede duyarlanma yaratılır. İlaç sürülen bölge iki gün sonra kontrol edilir. Uygulama bölgesinin iki gün süre ile güneş ve ışıktan (bere, şapka veya eşarp yardımı ile) korunması gerekir” diye konuştu.

VÜCUT DİRENCİ
Saçkıranı tedavi etmek mümkün. Daha önce bu tedavinin sadece erişkinlerde uygulanırken son yıllarda çocuklarda da etkili ve güvenli bir şekilde uygulanabildiğini söyleyen Durdu, konuşmasını şöyle sürdürdü:  “ Bu tedavi gebelik ve emzirme döneminde, karaciğer ve böbrek yetmezliği olanlarda güvenilirliği ile ilgili çalışma olmadığı için kullanılmaz. Vücut direncini düşüren ilaç kullananlarda tedavinin etkisini baskıladığı için önerilmez. Sonuç olarak, diğer tedavilere dirençli ve yaygın saçkıran (alopesi areata) hastalarında difensipron ile immünoterapi etkili ve güvenilir bir tedavi yöntemidir”.