SADAT nedir, neden kuruldu ve hakkındaki iddialar neler? İşte SADAT hakkında merak edilenler

SADAT nedir, neden kuruldu ve hakkındaki iddialar neler? İşte SADAT hakkında merak edilenler
Daha önce Suriye'deki El Nusra örgütüne silah taşıdığı iddiası ile gündeme gelen SADAT kendisini "savunma alanında danışmanlık ve askeri eğitim veren şirket" olarak tanıtıyor. Ancak SADAT hakkındaki kurulduğu günden bu yana çok farklı iddialar dile getirildi. İşte SADAT hakkında detaylar.

28 Şubat 2012 tarihinde kurulan SADAT, emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi ile 23 emekli subay ve astsubayla birlikte kuruldu. Kuruluş içeriğinde, uluslararası alanda askeri ve iç eğitim, savunma danışmanlığı ve mühimmat alımı gibi tanımlar yer alan şirketin kurucu üyeleri, Savunma Danışmanlık''ın kısaltması olarak belirtilen ''SADAT''ın Arapçada "seyitler" anlamına geldiği için bu ismi seçtiklerini söylüyor.

SADAT''IN KURULUŞ AMACI HAKKINDA

SADAT''ın resmi internet sayfasında yer verilen "misyonumuz" bölümünde kurumun kuruluş nedeni, "Uluslararası alanda Silahlı Kuvvetlerin ve İç Güvenlik Güçlerinin organizasyonu amacı ile, stratejik danışmanlık, özel savunma ve güvenlik eğitimleri ile donatım alanlarında hizmet vererek, İslam Ülkeleri arasında savunma ve savunma sanayi işbirliği ortamı oluşturmak ve İslam Dünyasının kendine yeterli bir askeri güç olarak da Dünya Süper Güçleri arasındaki hak ettiği yeri almasına yardımcı olmaktır" ifadeleri ile açıklandı.

SADAT’IN KURUCUSU OLAN ADNAN TANRIVERDİ KİMDİR?

Genelkurmay Özel Harp Dairesi ve KKTC Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı''nda yaklaşık 30 yıl görev yapan Emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi,  Kara Harp Akademisi''nde eğitmen olarak derslere girrdi. Tanrıverdi’nin öğrencilerinden biri de mevcut Savunma Bakanı Hulusi Akar idi.

28 Şubat döneminde resmi olarak "kadrosuzluk" gerekçesiyle emekli edilen Tuğgeneralliğe yükselen Tanrıverdi, "islamcı" olarak kategorize edildiği için askeri kariyerine son verildi.

Tanrıverdi askeri kariyerinin ardından, kendisi gibi emekli edilen askerler ile kurulan Adaleti Savunanlar Derneği’ne (ASDER) dahil oldu, ve 5 sene boyunca kurumun genel başkanlığını pozisyonunda bulundu.

Sonrasında Stratejik Araştırmalar Merkezi Derneği (ASSAM) aracılığıyla TSK’nın tekrar yapılandırılmasına yönelik fikirleri gündeme gelmeye başladı.

Tanrıverdi, SADAT''ı kurmadan önce , ABD''de askeri strateji alanından danışmanlık yapan Amerikalı özel şirketlerin işleyişi hakkında çalışmalarda bulundu.

AKŞENER''İN ''SİLAHLI EĞİTİM KAMPI'' İDDİASI

İYİ Parti lideri Meral Akşener, 2018’de bir açıklama yapmış, silahlı eğitim kamplarından söz ederek SADAT''a yönelik şu ifadeleri kullanmıştı:

"Son dönemde üniformalar uzun namlulu silahlarla bazı kişiler ortalıkta dolaşıyor. Bunlarla ilgili çok önemli iddialar var" diyen Akşener, "Örneğin Tokat ve Konya''da silahlı eğitim kampları bulunduğunu duyuyoruz, bu iddialar söyleniyor. Araştırılırsın ve bize bilgi verilsin. Bunların seçim döneminde rol alacakları, istenmeyen bir sonuç çıkması halinde karışıklık yaratacakları yolunda yoğun söylentiler var. Bunlardan birisi de Sadat diye bir yapı. İnanın Sadat da diğer yapılar da benim için toz zerresidir. Bu malum yapılar insanları çatışmaların içerisine sürükleyecekler. Şimdiden uyarıyorum ve önlem alınmasını istiyorum"

Bugüne dek bu iddialara yönelik herhangi bir hukuki soruşturma açılmadı. Şirket hakkında son dokuz senede meclise verilen soru önergelerine ise hükümet tarafından cevap verilmedi.

SADAT’IN KIZIL ELMASI

SADAT''ın gücünün "abartıldığını" söyleyen Tanrıverdi, gündemde geniş yer tutan iddialar için, "Gülüyorum … Böyle bir şey mümkün değil. Çok saf, temiz duygularla İslam ülkelerine, Silahlı Kuvvetler’imi­zin tecrübelerini nakletmek istedik. Hepsi bu... Ayrıca İslam ülkeleri­nin birlik olmasını istiyoruz, bu bizim “kızıl elma”mız." İfadelerini kullanmıştı.

İlgili Haberler