Sadece 5 dakika konuşacak

Sadece 5 dakika konuşacak
İsviçre’de Ermeni iddialarını reddeden konuşmaları nedeniyle hapse mahkum olan Perinçek’in AİHM’deki davası bugün Strasbourg’da görülecek .

“AİHM’den cesur karar bekliyoruz”

İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, 1915 olaylarına ilişkin AİHM’de görülen davasının temyiz duruşmasına katılmak üzere Fransa’nın Strasbourg kentine gitti. Perinçek, hareketinden önce Sabiha Gökçen Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında, “yerleşik haksızlıkların olduğu durumlarda ön yargıların taşlaştığını” ifade etti. Doğu Perinçek açıklamasına şöyle devam etti: “Ön yargıların taşlaştığı durumlarda adil karar vermek zordur. Ama AİHM 2. Dairesi 17 Aralık 2013 tarihinde sizlerin de bildiği gibi çok cesur bir karar verdi. Şimdi Büyük Daire’den de aynı kararı bekliyoruz. Bunun için Strasbourg’a gidiyoruz. Güveniyoruz çünkü haklıyız. Gerçekler de hukuk da bizim yanımızda. Avrupa’nın büyük özgürlük geleneğine, Fransız özgürlüklerine dayanıyoruz. Onun için çok güzel haberlerle döneceğiz. Milletimizi sevgi ve saygıyla selamlıyoruz.”

200 kişilik heyetle gitti
Perinçek’e destek olmak için aynı uçakla Strasbourg’a hareket eden DSP Genel Başkanı Masum Türker de davanın Türkiye’nin geleceğiyle ilgili olduğunu söyledi. Türker, “Hepimiz biliyoruz ki bu dava Ermeni soykırımı davası değil. Ayrımcılığa uğramış ve arkadan vurulmuş bir dava var ortada. İki taraf da bu konuda büyük zayiat verdi ama en büyük zayiatı Osmanlı İmparatorluğu verdi. Perinçek’in davası, Türkiye adına kotarılmış bir davadır ve aslında bu seyahate başbakanın ve hatta dışişleri bakanın da eşlik etmesi gerektiğini düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu. Açıklamanın ardından Perinçek ile Türker’in de aralarında yer aldığı yaklaşık 200 kişilik heyet, özel bir havayolu şirketine ait uçakla Fransa’nın Strasbourg kentine gitti.

Hapse mahkum olmuştu
Perinçek, İsviçre’de 10 yıl önce çıkarılan “Ermeni soykırımının inkârını yasaklayan” yasanın yürürlüğe girmesinden sonra bu ülkeye giderek çeşitli konferanslar vermişti. Ermeni iddialarını reddeden konuşmaları nedeniyle İsviçre mahkemeleri tarafından 2007 yılında 3 ay hapis cezasına çarptırılan Perinçek, konuyu AİHM’e taşımıştı. AİHM, 17 Aralık 2013’te Perinçek’e verdiği ceza nedeniyle İsviçre’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğüyle ilgili 10. maddesini ihlal ettiğine karar vermişti. AİHM, İsviçre’nin yaptığı temyiz başvurusunun Büyük Daire tarafından değerlendirilmesini kararlaştırmıştı. Dava bugün saat 09.15’te AİHM Büyük Daire’de görülecek. Doğu Perinçek, bugünkü duruşmada sadece 5 dakika konuşacak. “Ermeni katliamının soykırım olmadığını” iddia edecek olan Perinçek savunmasını Türkçe yapacak. Kalan sürede ise Perinçek’in avukatı İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Cengiz ve Avrupa hukuku uzmanı İngiliz Profesör Laurent Pech, Perinçek’i savunacak.