Bütçe açığı, Temmuz’da 5.4 milyar liraya çıktı

Bütçe açığı, Temmuz’da 5.4 milyar liraya çıktı
Bütçe; Temmuz ayında 5,4 milyar lira açık verirken, Ağustos’ta 5,2 milyar lira fazla verdi

Merkezi yönetim bütçesinde 8 aylık dönemde ise 639 milyon lira ‘fazla’ oluştu. 2015 yılı Temmuz ve Ağustos ayları ile Ocak-Ağustos dönemi bütçe uygulama sonuçları, Maliye Bakanlığı tarafından açıklandı. Bütçe, Temmuz’da 5.4 milyar TL açık verdi, faiz dışı açık 350 milyon TL oldu. Genel bütçeli, özel bütçeli ve düzenleyici - denetleyici kurumların bütçelerinden oluşan merkezi yönetim bütçesi; Ağustos ayında ise 5.2 milyar TL fazla verdi, faiz dışı fazla 8.9 milyar TL olarak hesaplandı.

Ağustos rakamları

Bütçe, Ocak-Ağustos döneminde ise 639 milyon TL fazla verdi, faiz dışı fazla 39 milyar TL olarak kayıtlara geçti. Buna göre, geçen yılın Ağustos ayında 32 milyar 38 milyon lira olan bütçe giderleri, bu yılın aynı ayında yüzde 17,2 artarak 37 milyar 546 milyon liraya yükseldi. Faiz hariç bütçegiderleri de; geçen yılın aynı ayına göre  yüzde 15,9 artışla 33 milyar 928 milyon lira oldu.
Bütçe gelirleri de Ağustos’ta, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12,6 artarak 42 milyar 784 milyon lira olarak hesaplandı. Merkezi yönetim bütçesi, geçen yılın Ağustos ayında 5 milyar 947 milyon lira, bu yılın aynı ayında ise 5 milyar 238 milyon lira fazla verdi. Ağustos’ta yüzde 1,7 artışla 8 milyar 856 milyon lira faiz dışı fazla verildi. Faiz dışı fazla, geçen yılın aynı ayında 8 milyar 706 milyon lira düzeyindeydi. Söz konusu ayda faiz giderleri, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 31,1 arttı ve 3 milyar 618 milyon lira oldu.

Maliye Bakanı memnun

Söz konusu ayda, geçen yılın aynı ayına göre bütçe gelirleri yüzde 15,6 artarak 40,1 milyar lira, bütçe giderleri ise yüzde 13,8 artışla 45,5 milyar lira oldu. Temmuz’da faiz dışı açık 350 milyon TL olarak gerçekleşti. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ocak-Ağustos dönemi bütçe uygulama sonuçlarını değerlendirirken, şu ana kadarki bütçe performansının hem geçen yıla, hem de hedeflere göre oldukça iyi gittiğini belirterek, “Bütçedeki güçlü performans, Haziran ayında gerçekleşen genel seçimlere, Orta Vadeli Programa (OVP) göre daha düşük gerçekleşen büyümeye,
bölgedeki jeopolitik gerginliklere, finansal piyasalardaki dalgalanmalara ve siyasi belirsizliğe
rağmen elde edilmiştir” ifadesini kullandı. Mehmet Şimşek, “Bütçe, Türkiye’nin kısa vadede tek çıpasıdır ve küresel ekonomi FED ve Çin şokları ile karşı karşıya kalabilir” uyarısında bulundu.