“Sadece PYD’ye değil Esad’a yardım olur!”

“Sadece PYD’ye değil Esad’a yardım olur!”
Emekli Orgeneral Tuncer Kılınç ve Emekli Orgeneral Necati Özgen, Türkiye ile ABD’nin Suriye sınırında oluşuturulacak güvenlikli bölge konusunda vardığı anlaşmayı değerlendirdi

“Bu anlaşmayla PYD’nin yanında olmanın yanı sıra belki de rejim güçleri, Esad kuvvetlerine yardımcı olmuş oluyoruz” diyen Emekli Orgeneral Tuncer Kılınç, “Çünkü orası öyle karmakarışık bir ortam ki kimin eli kimin cebinde belli olmayan bir durum. Terör örgütü PKK ile PYD arasında bir işbirliği varsa, PKK’nın uzantısı PYD’ye destek vermeyi kabul etmiş oluyoruz. Bir taraftan PKK kamplarını vuruyorsunuz, bir taraftan da onunla iş birliği yapan unsura da yardımcı oluyorsunuz. Ama IŞİD illa PYD ile savaşıyor diye ‘IŞİD’le savaşmayalım’diyemezsiniz. Bu bir mecburiyet de değildir. Faydasını, mahsurunu düşündüğünüz zaman hangisi daha faydalıysa onu yapmak durumundasınız. Türkiye’ye olabilecek zararlar itibariyle bence öncelikli olması gereken şey IŞİD’in ortadan kaldırılmasıdır. PYD’nin yanında ya da yardımcı olmak diye düşünmeyelim. Mantık onu gerektiriyor” dedi.

Her ne olursa olsun PYD’ye destek verilmemesi gerektiğini belirten Emekli Orgeneral Necati Özgen ise şunları söyledi: “Kürt partisi olan PYD, Irak’ın kuzeyinde Kürt devleti kurulması çalışmalarına devam ettiği için Afrin’le Ayn el-Arap (Kobani) denen bölge arasını birleştirmek istiyor. Türkiye olarak biz de bu bölgenin birleşmesine karşıyız. Ben de aynı kanaatteyim. Hükümet, orayı birleşmemesi için uçuşa yasak bölge ilan etti ve hükümetin aldığı karar doğrudur. O bölgede El Nusra, muhalifler ve Türkmenler var. Dolayısıyla o bölgeyi uçuşa yasak bölge ilan etmemiz lazım ve bölgeye PYD’yi sokmamamız lazım. PYD şu anda Türkiye’nin karşısındadır. PYD’nin yanında ne olursa olsun yer alamayız. O zaman Kürt devletini de biz kuralım. Uçuşa yasak bölge ilan ettiğimiz bölgelerde de zaten IŞİD yoğun değil, daha aşağılarda var. O bölgede daha çok Türkmenler, muhalifler ve El Nusra var. Biz hiçbir şekilde PYD’ye destek veremeyiz. Desteklersek kendi ayağımıza kurşun sıkmış oluruz. IŞİD ile PYD çatışıyorlarsa biz bunun devam etmesini isteriz. Bu bizim menfaatimize bir durumdur. Herhangi birinin yanında yer alamayız. PYD’yi desteklemeden IŞİD’le mücadele de edebiliriz.”