Sağır odada anket

Sağır odada anket
‘Telekulak’ korkusu AKP Genel Merkezi’nde bir ilk yaşattı. Bakanlar da dahil ’cep’ler toplandı, “Köşk” için nabız böyle yoklandı

Sağır odada anket

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın milletvekilleri ile bir araya geldiği kahvaltılı toplantıda bir ilke imza atıldı. Daha önce yaşanan “dinleme” lere karşı bakan ve milletvekillerinin toplantıya telefonlarıyla katılmalarına izin verilmedi. iktidar partisi AKP’nin Cumhurbaşkanı adaylığı ile ilgili nabız yoklama toplantısının girişinde milletvekillerinden telefonlarının bırakılması istendi. Milletvekilleri telefonlarını danışmanlarına, bakanlar da korumalarına verdi. AKP Genel Merkezi’nde jammer açık olduğu için telefon ve internet kullanımında da sıkıntılar yaşandı. AKP’de ilk kez böyle bir uygulamaya gidilirken, toplantı öncesi salonda olası bir dinlemeye karşı uzmanlar tarafından böcek araması da yapıldı. Toplantı öncesi bazı milletvekilleri basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, toplantı sonrası ise kendilerine uzatılan mikrofonları geri çevirdi. Bazı milletvekilleri ise açıklamanın parti sözcüsü tarafından yapılacağını söylemekle yetindi.

Dışişleri’nde de yasak
Bu arada, Dışişleri Bakanlığı da, illegal dinlemelerin önüne geçmek için bir dizi önlemi hayata geçirdi. Bakanlık yetkilileri, yasadışı dinlemelere engel olmak amacıyla bazı tedbirler aldı. Bu kapsamda ilk etapta, ziyaretçilerin cep telefonlarıyla bakanlık binasına girmelerine yasak getirildi. Ziyaretçiler cep telefonlarını görevlilere teslim ettikten sonra binaya girebilecek. Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) yetkilileriyle belirlenen önlemlerin tümü tüm bakanlıklarda kısa sürede hayata geçirilecek.

“Güvende hissetmiyor” 
Bilindiği gibi Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, yasadışı dinlemelerle ilgili değerlendirmelerde bulunurken, “Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da kendisini güvende hissetmediğini” söylemişti. Yasadışı ve gizli dinlemeler konusunda, “Herkes kendi gölgesinden korkuyor” diyen Çavuşoğlu şöyle konuşmuştu: “Öyle bir süreç yaşıyoruz ki, herkes evinde, ofisinde kendini güvende hissetmiyor. Böyle bir ortamda kimse kendini güvende hissetmiyor. Sayın Başbakanımız da kendini güvende hissetmiyor. Zaten kendisi de söylüyor. İnsanlar değişik örgütlere üye gibi gösterilerek, telefonları dinleniyor. Ben bakanlığımda çalışan arkadaşlarıma güveniyorum. Ama dışarıdan dinleme var mı yok mu bilemem.” Çavuşoğlu, dinlenme olasılığına karşı AB Bakanlığı’nda ek önlemler alınmadığını, “Gizli saklı birşey konuşmadığımız için ek önlem almadık” sözleriyle ifade etmişti.

Pensilvanya da aynı tedbiri aldı
Pensilvanya’da Fethullah Gülen ile görüşen Habertürk yazarı gazeteci Yavuz Semerci, Gülen’in yaşadığı çiftlikten ve görüşmeden edindiği izlenimleri yazarken, yasadışı dinlemeye karşı alınan tedbirleri de anlattı. Yavuz Semerci’nin bu konudaki yazısı şöyle: “Fethullah Gülen in kaldığı binaya gitme vakti geldiğinde, ’Telefonlarınızı otomobilde bırakın. İçeriye kamera kayıt cihazı sokulmuyor’uyarısı yapıldı. Bizi çiftliğe getiren Hizmet Hareketi’nden arkadaş, gülerek, ’Biliyor musunuz, kimi misafirimiz telefonunu New York’ta bırakıyor. Kimisi de ABD’ye iner inmez kapatıyor’deyince anlamadım. Açıkladı: ’Galiba bu bölgeden telefonu sinyal verince Türkiye’den ziyaret yeri anlaşılır diye düşünüyorlar.’Aylar önce tanınmış bir işadamı Gülen’i ziyarete gelmiş. Eşiyle gelmesi bekleniyormuş. Yalnız olunca, eşini sormuşlar. ’O havaalanında kaldı. Uygun olmayabileceğini düşündü’deyince Gülen, ’Size bile kendimizi anlatamamışız. Bu bizim hatamız’demiş.”