Sağlık Bakanı Koca duyurmuştu: 7 ilde başladı

Sağlık Bakanı Koca duyurmuştu: 7 ilde başladı
Korona virüste bağışıklık oranının tespit edilmesini amaçlayan antikor testi uygulaması, aralarında Ankara'nın da bulunduğu pilot seçilen 7 ilde başladı. Ülke genelinde ise test uygulaması, Pazartesi günü başlayacak.

İlk kez Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Türkiye genelinde 153 bin hanede yapılacağını duyurduğu antikor testi uygulaması, 7 ilde başladı. Sağlık ekipleri, Ankara’da Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işbirliğinde belirlenen hanelere giderek, test için numune alma işlemi yaptı.

Sağlık görevlileri, belirlenen listedeki ailelerin kapısını çalıp, antikor testi uygulaması için geldiklerini söylerken, uygulamayı kabul eden hane ferdinin cep telefonuna bakanlıktan mesaj gelmesi sağlandı.

antikor.jpgantikor-dha-5-16-9-1591894648.jpg

Ardından PCR testi için burundan numune ve kan örneği alındı. Antikor testi uygulananlara 2 gün içinde e-nabız uygulaması ya da ilgili ilçe sağlık müdürlüğünden sonucu öğrenebilecekleri bildirildi.

ANTİKOR TESTİ NEDİR? ANTİKOR TESTİ NASIL YAPILIR?

İnsanlar, hastalığa yol açan virüsler gibi yabancı bir patojene maruz kaldıklarında, vücutta kan ve dokularda yaşayan antikorlar üremeye başlar. Bu proteinler, virüse yapışarak, kendisini kopyalamasını ve enfeksiyonun vücutta daha fazla yayılmasını engeller. Antikor ya da seroloji testi, vücudun bu antikorları üretip üretmediğine bakıyor. Bu antikorların tespit edilmesi, kişinin çok büyük ihtimalle korona virüs geçirdiğini gösteriyor.

ANTİKOR NEDİR?

Bağışan ya da antikor, çok hücreli hayvansal organizmaların bağışıklık sistemi tarafından kendi organizmalarına ait olmayan organik yapılara karşı geliştirilen glikoproteinin yapısındaki moleküllerdir.