Sağlıklı ve ekonomik yaşlanmanın formülü

Sağlıklı ve ekonomik yaşlanmanın formülü
Florida Üniversitesi araştırmacıları tarafından yürütülen çalışmada, yaşları 70-89 arasında değişen 1635 sedanter (hareketsiz) kişi incelendi.

American Medical Association’da yayınlanan çalışma fiziksel aktivitenin yaşlılarda hareket zorluğunu %30 oranında azalttığını, ileri yaşlarda daha rahat hareket imkânı sağladığını ortaya koydu. Araştırmanın yürütücülerinden Jack Guralnik hareket zorluğu çeken birçok yetişkinin egzersiz yaparak bu sorunu ortadan kaldırabileceğini belirtti. Yaşlılıkta egzersizin önemini ortaya koyan bir diğer araştırma ise Bristol Üniversitesi araştırmacıları tarafından gerçekleştirildi. PLOS ONE dergisinde yayınlanan çalışmada yaş ortalaması 78 olan 213 katılımcı incelendi. 
Araştırma 4 yıl boyunca günde minimum 25 dakika fiziksel aktivitenin, ilaç kullanımını %50 oranında azalttığını ortaya koydu. Uzmanlar ortalama 39 dakika egzersiz yapan kişilerin daha az hareketli olan yaşıtlarına göre hastanelerin acil servisinde bulunma oranlarının %50 azaldığını vurguladı. 
Bristol Üniversitesi Egzersiz, Beslenme ve Sağlık Bilimleri Merkezi’nden Dr. Bethany Simmonds ve Profesör Ken Fox, fiziksel olarak aktif bir hayat tarzının her yaşta sağlık için önemli yararları olduğunu, bu çalışmanın egzersiz yapmanın ilaca olan bağımlılığı ve hastane masraflarını azaltarak ekonomik anlamdaki katkısını da ortaya koyduğunu belirtti.

EKONOMİK KAYIPLARI DA ÖNLÜYOR
Hacettepe Tıp Fakültesi Geriatri BD Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mustafa Cankurtaran, yaşlıda doktor önerisi ile kontrollü egzersizin kalp sağlığına iyi geldiğini yanı sıra diyabet, kan basıncı, vasküler problemler, depresyon ve demans gibi birçok hastalığa olumlu katkılar sunduğunu ifade etti. Prof. Dr. Mustafa Cankurtaran, “Egzersiz planı ile ekonomik açıdan olumlu azalmalar sağlanacaktır. Bu çalışmada egzersiz planı sayesinde ilaç harcamalarının, hastane başvurularında yapılan ekonomik masrafların ve acil servis başvurularının azaltılmasının orta ve ileri vadede mümkün olabileceği görülmektedir. Ancak buradan ilaçlarınızı kullanmayın, egzersiz tek başına yeterli sonucu çıkartılmamalıdır” dedi.