'Sahaya yeni terör örgütü sürülebilir'

'Sahaya yeni terör örgütü sürülebilir'
Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Gürson, "İran geleneği güçlü bir devlet. Bu olayı atlatacaktır. Ancak İran'da bu olayı atlatacaktır. Ancak İran'da bu olayların tamamen biteceği anlamına da gelmiyor. Bunun artçı sarsıntıları devam edecektir" dedi.

Fatih ERBOZ / Yeniçağ

ABD'nin Ortadoğu'da kurduğu oyunu sürdürmek istediğini belirten Gürson, Türkiye'nin burada dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Gürson, "Denge politikasını yürütmeli. Baktığınız zaman bir mezhep savaşı ortaladılar Ortadoğu'ya ancak buna İran hemen gelmez. Öte yandan ABD Ortadoğu'da Rusya'yı jandarma olarak bırakıp Uzakdoğu'ya giderken, bölgeyi sattığı silahlarla kan gölüne çevirmek isterken, son zamanlardaki bütün gelişmelerden İsrail galip çıkıyor. Enteresan olan bu" diye konuştu.

Poyraz Gürson, İran'da yaşanan olayların uzun zamandır ABD'nin Orta Doğu'ya yönelik hamlelerinin bir parçası olarak görünse de bölgede başka faktörler de bulunduğunu söyledi. Gürson şöyle devam etti:

ABD başta olmak üzere İran'ın bölgesel denge olarak zayıflamasını öngörenler yada planlayanlar burada yeni bir güç odağı devreye sokabilirler.

"İran'ın kendi içindeki huzursuzluklar anlaşılıyor ki bundan sonra da devam edecek. İran'ın bölgede son dönemde çok güçlendiği ve bunun uzantısı olarak Lübnan, Yemen gibi ülkeler üzerinden hamleler gerçekleştirdiği ortada. İran'ın bölgede daha önceki kadar etkili olamaması bölgenin dengelerini değiştirecektir."

İran'ın bölgede elde ettiği kazanımlarına rağmen, dengeler içinde zayıflamasının yeni güç odaklarını beraberinde getireceğine de değinen Gürson, "ABD başta olmak üzere İran'ın bölgesel denge olarak zayıflamasını öngörenler yada planlayanlar burada yeni bir güç odağı devreye sokabilirler. İlk akla gelen ister istemez bu eğer Türkiye olmayacaksa ya da Türkiye'nin yanında bir güç daha ortaya çıkacaksa bu PYD'dir. PYD öyle ya da böyle bu işten karlı çıkanlar arasında yer alacaktır. Eğer PYD olmazsa, Türkiye'de etkinlik alanını arttıramazsa o zaman üst akıl yeni bir terör örgütünü de sahaya sürebilir" şeklinde konuştu. ABD'nin kirli ve karanlık savaş yöntemini çok sevdiğini bildiren Gürson, "Öyle bir kirli savaş odağı olabiliyor ki ABD, Orta Doğu'daki ülkelere silah sattı, ardından Rusya'nın bölgede Jandarma olmasına izin verdi, daha sonra da Çin ile rekabet için içinden geçtiğimiz süreçte Uzakdoğu'ya güç kaydırdı" dedi.

İlgili Haberler