Sakatlıklar ve hakemler

Futbolda 5. kural; hakeme bir oyuncu hafif şekilde bile sakatlansa dahi top oyun dışına çıkıncaya kadar oyun devam ettirilir, hakemin görüşüne göre bir oyuncu ciddi şekilde sakatlanmış ise oyun hakem tarafından durdurulur ve futbolcunun dışarı çıkarılmasını sağlar der. Kural ayrıca istisnalar hariç sakatlanan oyuncunun, oyun alanında devam edemeyeceğini emreder. Ancak bizde ve bazı ülkelerde sakatlanan oyuncu yerde yatarken bu kararı hakemin yerine futbolcular topu taca atarak kendileri veriyor ve oyun durduruluyor. Bazı ülkeler buna müsaade etmiyor. Peki sakatlanan oyuncu sahada tedavi edilemez kuralı uygulanıyor mu? Bazı ülkelerde milli federasyonlar buna izin vermiyor. Bu arada özellikle bizde maçlarda kaç sakatlık yaşanırsa yaşansın oyuna sembolik ilaveler yapılıyor. Bu nedenle de topun oyunda kaldığı süre 45 ile 55 dakika arasında değişiyor. Bu durum Avrupa'da ise 60 dakika ve üzeri. Bu yüzden Avrupa takımları ile yapılan maçlarda son 20 dakikayı zor tamamlıyoruz. FIFA'ya bu hakemin yetkilerinin futbolcular tarafından uygulanmasının artarak devam ettiğini, bunu düzenleyen yaptırımlar gerektiğini yazdım. FIFA'dan cevap olarak 'Teklifinizi aldık. Teşekkür ederiz. İleride bu konu hakkında size bilgi verilecek' dendi. Ben de cevap bekliyorum bakalım ne çıkacak.

 

Gençlerbirliği-Beşiktaş

Halis Özkahya

 

Genellikle iyi götürdüğü maçta Babel'in rakibini görmeden kaldırdığı ayağı İlhan'ın kafasına geldiği için verdiği kırmızı doğru. Çünkü FIFA kararı istem dışı da olsa yüze ve kafaya hareketlere kırmızı verilmesini söylüyor. Bir başka pozisyonda ise Zeki önce yerde yatan Tolgay'ın üzerine yatarak onu eziyor. Hakem devam diyor yanlış. Sonra yerdeki Tolgay'ın şah damarına kramponu geçiriyor. Burada hayati tehlike var. Zaten hakem fark ediyor hemen sağlık ekibini davet ediyor. Sonrasında Zeki'ye kırmızı değil sarı kart veriliyor. Oyunu devam ettirmesi ve sadece sarı göstermesi hata. FIFA'nın oyuncuların sağlığını koruyun dediği kişi hakemlerdir. Bu ligde hakemlik yapanlar ligin futbolcu karakterlerini çok iyi bilmeliler.

 

K. Karabük-Kayserispor

Ali Şansalan

 

Süper Lig'de ilk maçını yöneten hakem bazı faulleri değerlendirmediyse de geçerli not aldı. Papp'ın iki sarıdan kırmızı kartı doğruydu.

 

Antalyaspor-Göztepe

Hüseyin Göçek

 

Çok tempolu geçen maçta Sandro'ya verilen 1. sarı doğru, 2. sarı ise direkt kırmızılıktı. Neyin itirazı anlaşılamadı. Yardımcı hakemlerin önlerindeki ayağa basmaları hakeme bildirmemeleri hataydı.

 

M. Başakşehir-A. Alanyaspor

Serkan Çınar

 

Başakşehirli oyuncular Attamah ve Epureanu'nun itiraza neden olan pozisyonlarında kolları açıktı hakem uzak ve kapalı olduğu için değerlendirilemedi. Bu nedenle hakemin sahadaki yeri de önem kazandı.

 

A. Konyaspor-Galatasaray

Özgür Yankaya

 

1. Galatasaray golündeki ofsaytı kaçıran Baki Tuncay Akkın ilk yarıda Konyaspor'un önemli atağına da yanlış ofsayt bayrağı kaldırdı. Bu deneyimli yardımcı böyle hataları yapmamalı. Hakemin penaltı kararı doğru ancak avantaj oynatmaya özen göstermeli.

 

Kasımpaşa-D. G. Sivasspor

 

Mete Kalkavan

 

1. dakikadaki Kasımpaşa lehine penaltılık pozisyonu uzakta olduğu için değerlendiremedi. Ele kola çarpan toplarda devam kararları doğru. Sivassporlu Rybalka'nın hareketi sarı değil kırmızı kartlıktı. Veysel'in yüzüne vurulmasını yardımcıların bildirmesi gerekirdi. Çünkü onların oyun alanındaydı.

 

Trabzonspor-T. M. Akhisarspor

 

Yaşar Kemal Uğurlu

 

Farklı skorla biten maçta genelde iyiydi. Penaltı tartışmasız doğruydu. Olcay'ın baştan beri şiddetli itirazlarına ancak 2. devrede sarı kart gösterebildi. Bunlara zamanında kart çıkmazsa otorite zaafı olur.

 

Fenerbahçe-E. Y. Malatya

Alper Ulusoy

 

Verdiği vermediği faul kararlarında standardı yakalayamadı. Valbuena'nın ayağına basan Malatyasporlu oyuncuya sarı kart çıkmalıydı. 3. Fenerbahçe golünde tehlikeli hareketi devam ettirip avantaja bırakıp oynatması artısıydı.

 

Bursaspor-Osmanlıspor

 

Cüneyt Çakır

 

Müsabakada verdiği 7 sarı ile bir kırmızı kartı doğruydu. Hakemler futbolcu sağlığını böyle koruyacaklardır. Numan ısrarla rakibin kolunu çektiği için penaltı da doğruydu. Kariyerine yakışır bir yönetim gösterdi.

Yazarın Diğer Yazıları