Sakız çiğneyip kilo almayı durdurun

Sakız çiğneyip kilo  almayı durdurun
Sakinleştiren ve stresi azaltan sakız, sigarayı bırakmak ve zayıflamak isteyenler için de alternatif oluşturuyor. Uzmanlara göre şekersiz daha sağlıklı.

“Öğünlerde sofraya oturduğunuzda çok yemek yiyor ve kendinizi durduramıyorsanız, sakız çiğneyin” Sakız çiğnediğinizde, daha fazla yemek yemenin önüne geçebiliyorsunuz. Ayrıca sakızın sağlığımıza birçok faydası var. Yapılan araştırmalara göre, sigarayı bırakmak isteyenler öncelikle sakız çiğnemeyi tercih ediyor.
 

Diş çürüklerini engelliyor
Sakızın ayrıca dişlerimize de çok olumlu etkisi var. Sakız çiğnediğimizde tükürük salgısı daha fazla oluyor. Tükürük salgısı da dişlerimizin çürümesini engelliyor ve ayrıca sakız çiğnemek dişteki yemek artıklarını da temizliyor. Sakız çiğnemek istiyorsanız, özellikle şekersiz veya tatlandırıcılı sakızı tercih edebilirsiniz çünkü şekerli bir sakızın kalorisi yaklaşık 5-10 kalorilidir. Şekersiz veya tatlandırıcılı sakızları da fazla tüketmemek gerekiyor çünkü şekersiz sakızların çoğu sorbitol isimli tatlandırıcıyı içeriyor. Sorbitolün, laksatif özelliği var ve ayrıca sorbitol ince bağırsaklar tarafından çok zor absorbe ediliyor. Çok fazla sorbitol içeren sakızı tüketen kişilerde kronik diyare, aşırı kilo kaybı ve karın ağrısı olur. Özellikle aşırı kilo kaybı olan kişiler, sorbitol içeren yiyecekleri fazla tüketmemeleri gerekiyor. Sakızın kilo kontrolünde de bize faydası var. Sakız, atıştırmanızı engeller ve daha az kalori almanıza neden olur. Yapılan araştırmaya göre öğleden sonraki atıştırma öncesinde sakız çiğnendiğinde, kalori alımını ve açlığı azaltıyor. Sakız çiğnediğinizde, daha fazla yemek yemenin önüne geçebilirsiniz. Yapılan diğer başka bir araştırmaya göre, sakız bireylerin akılda tutma ve öğrenme yeteneğini artırıyor.

Bağırsaklara yapışabilir
Sakız çiğnerken yutmamaya dikkat edin çünkü sakız yutmak çok tehlikelidir. Birçok sağlık problemleriyle karşılaşabilirsiniz. Özellikle mide bağırsak sistemi ile ilgili sorunlar oluşabilir. Bir tane sakızı yuttuğunuzda paniğe kapılmayın çünkü sakız midenizde yapışıp kalmaz ve dışkı yoluyla 72 saat içersinde bağırsaklardan dışarı atılır. Fakat birden fazla sakız yuttuğunuzda bu durum tehlikelidir çünkü bağırsaklarınıza yapışır ve bağırsaklarınızda tıkanma yapar. Bu durumda midenizde rahatsızlık, karında ağrı hissedebilirsiniz bu durumda hemen en yakındaki hastaneye başvurmakta fayda var.