Salih Müslim'i iade etmezler

Celal Şahin ve Salih Müslim... "Bu isimlerin birbirleriyle ne ilgisi var?" demeyin. "Sesle Çizgiler"in büyük ustası. Türkiye'nin ilk Stand Up'çısı Celal Şahin'i kaybettik. Cenazesi bugün defnedilecek. 1950 sonrasının belki de tek muhalif sanatçısıydı. Yanlış anlaşılmasın, boynunda akordeonu ile kimi icraatları tatlı dille eleştirirdi. Örneğin "İndir kaldırımı, bindir kaldırımı" sözlerini müzik eşliğinde söylerdi. Sahne gösterilerinin yanı sıra pek çok hiciv plakları doldurdu. Sadece akordeon çalmazdı. Piyano, bağlama, mızıka, kaval ve bateride de ustaydı. Kendi yaptığı kuklalarıyla vantrilokluğu çok başarılıydı.

93 yaşında Hakk'a yürüyen Celal Şahin'in tutkuları arasında iyi Beşiktaş taraftarı olmasını sayabiliriz. Hayatı boyunca bu semtte yaşadı. Bölgenin önemli iyi eğitim kurumu Kabataş Lisesi mezunu olmakla övünürdü. Onunla ilgili anım kendisi de çoktan rahmetli olan bir emekli albay sayesinde tanışmamdır. Kısa sürede bana kanı ısındı. Birden "Hangi takımı tutuyorsun?" diye sorunca şaşırdım. Temenni ettiği karşılığı alınca "İşte bir Kartal daha" deyişini hiç unutamam.

Oğlu futbol spikeri Onur Şahin'in şahsında tüm aileye başsağlığı dileklerimi yolluyorum. Büyük ustanın makamının cennet olmasını diliyorum.

Kara mizah gibi

Dün öğleye doğru yeni adıyla Çekya'nın başkenti Prag'dan haber geldi; "Salih Müslim yakalandı". Daha yakın zamana kadar Türkiye'ye elini kolunu sallaya sallaya girip çıkan bu zatımuhterem PYD'nin kurucusu. Hani şimdi Afrin'den atmaya çalıştığımız PKK uzantısını 2003'te kuran adam.

Tirajikomik olan Müslim hakkında "Kırmızı Bülten"i daha yeni çıkartmıştık; "12 Şubat 2018"de. Başına da 4 milyon lira ödül koyduk. Yakalandığı duyulunca ilk harekete geçen Adalet Bakanlığı oldu. İadesi için dosyalar hazırlanmaya başlandı. Interpol'e başvuruyu hızlandırdık.

Peki sizce ne olur, iade ederler mi? Boşuna ümitlenmeyin. 1 milyon doları bile bulmayan ödül cazip değil. Hepsinden önemlisi Almanya'dan Fransa'ya, Belçika'dan Hollanda'ya Salih Müslim'e mutlaka sahip çıkarlar. Bir de bakarsınız bu arada Birleşmiş Milletler'de kabul edilen "Doğu Guta ateşkesi"ne Afrin de dahil edilir. Hem de öncelik verilerek. Gerekçe olarak da "Orası Suriye toprağı" denir.

Başta da söyledim yaşasaydı Celal Şahin'e yepyeni malzeme çıkmıştı; "Yakala Müslim'i, bırak Müslim"i. Akordeon eşliğinde dinlerdik.

***

Susturucu takıldı

Usta'dan İstekler'in ilk bölümlerine "Ne goyim"larla başlayan Mustafa Keser'e çözüm bulundu. Cumartesi akşamı programı açanlar karşılarında bant yayın buldular. TRT Müzik'in koordinatörü duruma el koymuştu. Keser istediği kadar "Bir süreliğine birikmiş dinleyici isteklerine yer vereceğiz" dese de inanmak mümkün değil. Susturucuyu takmışlardı.

Programa ünlü imamlardan olan Rakım Elkutlu'nun şarkısıyla başlandı. Mini fasılla devam edildi. Sonra da sözü edilen "istekler" ile bitirildi.

Benim görüşüm çenesini bir türlü tutmayı beceremeyen Mustafa Keser bir daha canlı yayını zor bulur.

VE KARŞINIZDA ŞÜKRİYE: Arda Boyları'nı bu defa rahat izledim. Şükriye Tutkun hayat dolu bakışlarıyla yakın plana getirildi. İlk gözüktüğü an meslektaşım ve kardeşim Bekir Aydın telefon etti "Şükriye seni mutlaka arar" dedi. Oysa Tutkun bu işi daha önceden yapmıştı. Bilmeyenler için hatırlatalım Şükriye, Erdoğan'ın hemşehrisi sayılır. Kasımpaşa Yetimhanesi'nde büyüdü. Kendisine sağlıklı ve başarılı yıllar dileklerimi tekrarlıyorum.

TAMAMLAMA: Muhteşem Cinuçen Tanrıkorur'u anma programında önemli tarafı atlamışım. Bu işi başaran ekibin İstanbul Radyosu olduğunu yazmadığım hatırlatıldı. Yrd. Doç. Dr. Göktan Ay'a hatırlatması çin teşekkürler.

***

Mesajlar

Yardımcı doçentlerle ilgili nihai karar çıkmak üzere. Bana gelen teşekkürler ise hız kesmiyor. H. Yılmaz Küçüköncü'nün şahsında tüm akademisyenlere sevgilerimi yolluyorum.

Aynı şekilde, öğretmenlere saygı isteyen yazıma da olumlu tepkiler aldım. Bunlar arasından Seçmen Ayten'in değerlendirmesini çok beğendiğimi ifade etmeliyim.

Kerim Baykarael'in 800-1100 yılları arasında yaşamış Hazar Devletiyle ilgili mesajını beğendim. Konuyu bugünlere bağlayışı gerçekten güzel. İnanın pek çok yeni bilgi edindim.

Yazarın Diğer Yazıları