Salihi: Türkmenler sürekli tehdit altında

Salihi: Türkmenler sürekli tehdit altında
Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi, Irak Türkmenlerinin, Kerkük’te bulunan önde gelen isimlerinin son 10 gündür ya kaçırıldığını ya da suikasta uğradığını söyledi, “Korkutularak göçe zorlanıyoruz. Kerkük polis teşkilatı etkisiz” dedi

Salihi: Türkmenler göçe zorlanıyor

Salihi: Türkmenler sürekli tehdit altında

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşad Salihi, Irak Türkmenlerinin Kerkük’te bulunan önde gelen isimlerinin son 10 gündür ya kaçırıldığını ya da suikasta uğradığını belirtti. Salihi, “Türkmenler korkutularak göçe zorlanıyor. Bu olaylar nedeniyle birçok Türkmen aile evini terk etmek zorunda kaldı” dedi. Bu tür olayların son günlerde artarak devam ettiğini söyleyen Salihi, şunları kaydetti: “Kerkük’te bulunan, Türkmen ve Arap milletvekilleri olarak bu olayların araştırılması için yetkili mercilere başvuruda bulunduk. Ancak herhangi bir sonuç alamadık. Son olarak BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un Bağdat Özel Temsilcisi’ne başvuruda bulunduk. ” Komisyon kurulsun ve suikastlar araştırılsın ortaya çıkarılsın “ dedik. Bu olaylarıs-n nedeni bize göre Türkmenler içerisinde panik havası oluşturmak. Onları Türkiye’ye ya da başka bir yere göçe zorlamak. Son günlerde bu olaylardan dolayı çok sayıda Türkmen aile Türkiye’ye hicret etmek zorunda kaldı. Daha önce ne Bağdat hükümetinin araştırmaları sonuç verdi ne de Kerkük Valiliği’nin yaptığı araştırmalardan bir netice alındı. Artık uluslar arası kurulların bunu araştırmasını talep ediyoruz.”

Polis teşkilatı etkisiz

Türkmenlerin bölgede sürekli tehdit altında olduğunu aktaran Salihi, Irak hükümetinin Türkmenleri korumakta yetersiz kaldığını bildirdi. Salihi sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkmenlerin, Hıristiyanların, Arapların ve Yezidilerin bulunduğu bölgeler sürekli tehdit altında. Güvenlik güçleri bu bölgeleri korumakta yetersiz kalıyor. Türkmenlerin önde gelen isimleri ya kaçırılıyor ya da öldürülüyor. Son günlerde bu durum giderek artıyor. Irak hükümeti bu bölgeleri koruyamıyor. Kerkük polis teşkilatı etkisiz.” Erşad Salihi, Türkiye ve Irak arasında yaşanan asker krizine de değindi. Türk askerinin bölgede bulunmasının herkesin güvenliği için önemli olduğunu ifade eden Salihi, “ Çünkü Irak hükümeti kendini korumakta bile yetersiz ” diye konuştu. Türkiye’nin Kuzey Irak’ta asker bulundurmasına kimsenin karşı çıkmaması gerektiğini ifade eden Salihi, sözlerini şöyle tamamladı: “Türk askerinin bu bölgede olması herkesin güvenliği için önemli. Irak’ın toprak bütünlüğünü savunanların başında her zaman Türkiye gelir. Bunları çoğu zaman Türkmen milletvekilleri olarak Irak’lı yetkililere de söyledik.  Terör örgütü IŞİD herkes için tehdit unsuru. Birlikte hareket ederek bu sorunun üstesinden gelmek gerekir. Türkiye’nin herkesin faydasına olacak adımlar atmasına kimse kaygıyla bakmamalıdır.”

 

Bünyamin Öztürk