Sami Türk: 'Affın kapsamını AYM genişletebilir'

Sami Türk: 'Affın kapsamını AYM genişletebilir'
Eski Adalet Bakanı Türk, kanun kapsamına girmeyenlerin de Anayasa Mahkemesi’ne gidebileceklerini söyledi.

Fatih ERBOZ / ANKARA

MHP'nin TBMM'ye sunduğu af teklifinden sonra kamuoyu af konusunu tartışmaya başladı. Cumhuriyetin 50'nci yılında, 75'inci yılında çıkartılan afların da Anayasa Mahkemesinin (AYM) yerleşik içtihadı kapsamında genişlettiğini söyleyen Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, "Anayasa Mahkemesinin yerleşik içtihadıdır. Oysa af olarak nitelesek dahi yasa koyucunun atıfetidir. Bu açıdan değerlendirilmemesi gerekir. Kimlerin buna layık olduğu yasa koyucunun takdirinde. Yasa koyucu toplumun vicdanına hitap ediyor ama Anayasa Mahkemesi'nin içtihadı bu. Kapsamı ne kadar daraltırlarsa daraltsınlar kapsam genişleyecektir" dedi.

Anayasa mahkemesinin bugüne kadar çıkarılan tüm af kanunlarında ya da şartlı tahliye kanunlarında kapsamı genişlettiğini kaydeden Türk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Örneğin bizim zamanımızda 23 Nisan 1999 tarihine kadar işlenen suçlardan dolayı şartlı tahliye kanunu çıkarmıştık. Anayasa Mahkemesi çeşitli maddelerini zaman içinde eşitlik ilkesine aykırı görerek iptal etti. Zaten aynı modele göre hazırlanmış. Orada 10 yıl indirim yapılıyordu burada 5 yıl indirim yapılmış. 21 Aralık 2000 tarihli kanun çıkarmıştık. Anayasa Mahkemesi daha sonra bu kanunun çeşitli hükümlerini iptal etti. O zaman konu anayasa mahkemesi önüne getirilmişti. Kapsam dışı kalanlar tarafından. Anayasa Mahkemesi genellikle şu gerekçiyi kullandı, 'eşitlik ilkesine aykırı olarak kapsam dışı bırakılmıştır.' Yani bir suçu bu kapsama alınca, şartlı salıvermeden yararlandırınca diğerini niçin yararlandırmıyorsun, gerekçesiyle iptal etmiştir. Bunun adı şartla salıverme olmakla birlikte sonuçları itibarıyla bu affa dönüşüyor. Sonunda cezadan kurtulmuş olarak uygulanıyor. Kanundaki niteleme şartla salıverme olsa bile Anayasa Mahkemesi bunu af olarak nitelemiştir."

Teklifin yasalaşması için sayısal desteğe ihtiyaç duyduğuna da değinen Türk, "Anayasa Mahkemesinin bir görüşü de şudur, yasa koyucunun kullandığı terim ne olursa olsun, işin niteliğine uygun olan tabirle niteleriz. Bu bir af hükmündedir. O bakımdan da anayasada öngörülen karar yeter sayısı var. Anayasanın 87'inci Maddesine göre TBMM'nin beşte üç sayısının kararı ile özel af ilanına karar verilebilir. Bu çoğunluk 360 ediyor. AKP bu konuda henüz bir şey söylemedi. Getirsinler değerlendiririz dediler. AKP'nin 295, MHP'nin 44 milletvekili var. 344, bu yetmiyor. İYİ Parti'nin, HDP'nin desteği gerekiyor" diye konuştu.  Bu kanun kapsamına giremeyip, indirimlerden yararlanamayacakların olduğunu ifade eden Türk, "Onlar mutlaka kendi durumlarının anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu öne süreceklerdir. Anayasa mahkemesi geçmişteki içtihadına göre iptal edebilir" dedi.

İlgili Haberler