Akademisyenler teşvik ödeneği alacak

Akademisyenler teşvik ödeneği alacak
Devlet yükseköğretim kurumları kadrolarındaki akademisyenlere, yaptıkları çalışmalar dolayısıyla 2016’dan itibaren teşvik verilecek. Bir önceki sene esas alınarak hesaplanan teşvik puanı üzerinden 12 ay süreyle ödeme yapılacak

Bilim, teknoloji ve sanata katkı sağlayıcı nitelikte proje, araştırma, yayın yapan akademisyenleri desteklemek amacıyla ilk kez verilmeye başlanacak Akademik Teşvik Ödeneği’ne ilişkin yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre, devlet yükseköğretim kurumları kadrolarındaki akademisyenler, her bir takvim yılı için, bir önceki sene, bilim, teknoloji ve sanata katkı sağlayıcı nitelikte yurt içi veya dışında sonuçlandırılan proje, araştırma, kitap, yayın, tasarım, sergi, patent ile çalışmalarına yapılan atıflar, bilim kurulu bulunan uluslararası düz toplantılarda sunulan tebliğler ve akademik ödüllerinden teşvik alacak. TSK kadrolarındaki öğretim elemanları da teşvikten yararlanabilecek. Bu kapsamda, yükseköğretim kurumları bünyesinde akademik teşvik komisyonu kurulacak. Komisyon, akademik teşvik, başvuru takviminin hazırlanması ve yürütülmesinden sorumlu olacak. Başvuru takvimi, en geç teşvik puanının esas alındığı aralık ayının ilk haftasında ilan edilecek. Başvurular, 1-15 Ocak’ta, öğretim üyelerinin kadrolarının bulunduğu yükseköğretim kurumunun rektörlüğüne bağlı bölümlerde bölüm başkanlıklarına, fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında bölümlere, enstitülerde ana bilim dalı veya ana sanat dalı başkanlıklarına yapılacak. İlk kez akademik teşvik puanı hesaplanması, 2015 faaliyetleri esas alınmak suretiyle 2016 için yapılacak. Başvuru tarihi 31 Aralık’a kadar ilan edilecek.

Ödemeler aylık yapılacak

Başvurular, ön inceleme heyeti tarafından kontrol edilecek ve nihai karara esas olmak üzere hazırlanan değerlendirme kararıyla, rektörlüğe bağlı bölümler, dekanlıklar veya müdürlükler tarafından komisyona gönderilecek.Kararlara 5 gün içinde itiraz edilebilecek. Başvuruların değerlendirilmesi ve hesaplamalar,15 Şubat’a kadar sonuçlandırılacak. Ödemeler, her bir takvim yılı için bir önceki sene esas alınmak suretiyle hesaplanan akademik teşvik puanı üzerinden, şubat ayının 15’inden itibaren 12 ay süreyle her ayın 15’inde yapılacak. Ödemeler, en yüksek devlet memuru brüt aylık tutarının profesör için %100, doçent için %90, yardımcı doçent için % 80, araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı için %70’ine, akademik teşvik puanın yüze bölünmesiyle bulunacak oranın uygulanmasıyla hesaplanacak.