AB’den Türkiye’ye 3 milyarlık sus payı

AB’den Türkiye’ye 3 milyarlık sus payı
Türkiye-AB Zirvesi sona erdi. Zirve sonrasında Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB Konseyi Başkanı Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker ortak basın toplantısı yaptı. Avrupa Birliği, sığınmacı akınıyla ilgili Türkiye’ye 3 milyar Euro’luk maddi destek sağlayacak. Ancak AB, maddi desteğin sürmesi için Avrupa’ya gelen sığınmacı sayısının düşmesi şartına bağladı.

Türkiye - AB zirvesinde şu görüşler ön plana çıktı:
* Avrupa Birliği, Türkiye’nin geri kabul anlaşmasından doğan yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde Ekim 2016’dan itibaren vize serbestisine başlayabileceğini karara bağladı.
* Avrupa Birliği, Türkiye’ye Suriyeli sığınmacılar için 3 milyar euro verecek.
* AB, sığınmacıların durumuna yönelik gelişmelere göre yardımları gözden geçirecek.
* Türkiye ise topraklarında kalan Suriyeli sığınmacıların çalışmalarını sağlayacak yasal düzenlemeleri yapacak. Taslak metne göre AB ve Türkiye ylıda bir kez zirve gerçekleştirecek. AB Konseyi Başkanı Tusk, AB - Türkiye anlaşmasının 2016’da uygulanacağını söyledi. Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker ise, “İlişkilerimizi üstdüzeyde yenilemiş olduk. Sığınmacı kriziyle ilgili ortak bir anlaşmaya vardık. Avrupa ve Türkiye bu sorunu ortak çözecektir. Sorunun giderilmesi amacıyla, 3 milyar Euro’luk bir desteği Türkiye’ye sağlayacağız” dedi. Başbakan Ahmet Davutoğlu da  “14 Aralık’ta 17. başlık açılacak. Vize muafiyeti konusundaki takvim ekim ayında devreye girecek.Dikkatinizi çekerim; 3 Milyar Euro Türkiye’ye değil” dedi.