Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

Sanat treni Avrupa yollarında

Değerli okurlarım mayıs ayı sonu itibariyle birçok sanat kurumu, örneğin Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi, Senfoni Orkestraları vb. yıllık sanat sezonlarını bitirmeye hazırlanırken, öte yandan da birçok sanatsevere ulaşmak hedefi ile çok yoğun bir turneler ve festivaller dönemine başlıyorlar.
Hem yurt içi, hem yurt dışı olmak üzere planlanan bu kapsamlı çalışmalarıyla da binlerce izleyiciye ulaşmayı hedefliyorlar. Özellikle Devlet Tiyatrolarının, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yollarının da katkısıyla geliştirdiği  “Tiyatro treni Avrupa yollarında”  başlıklı tanıtımı çok ilgili çekti. Devlet Tiyatroları basın müdürlüğüne projenin içeriğini sordum. Öylesi muhteşem ve başarılı bir projeye imza atıyorlar ki; edindiğim bilgileri sizlerle de paylaşmak istiyorum.
Tiyatro sanatçıları  “Vagon tiyatro”  gösterisiyle Avrupa’ya turneye çıkıyor... Bu nasıl mı? Şöyle; orijinal ismi  European Theater Convencion (ETC) olan Türkçe adıyla Avrupa Tiyatrolar Birliği 1988 yılında kurulmuş 26 ülkeden 41 tiyatronun üye olduğu bir topluluk. T.C Devlet Tiyatroları da bu topluluğa üye ülkelerden biri... Peki bu birliğin amacı nedir, sorusu geliyor akla, hemen açıklayayım; Avrupa’da yeni oyunların yazılmasını çok dilli, çok uluslu, çok tiyatrolu bir ortaklıkta bu oyunların oynanmasını ve aynı zamanda karşılıklı fikir alışverişi yapılmasını, bireysel ya da büyük ölçekli profesyonel projelerin geliştirilmesi, uygulanması ve Avrupa ile bütünleşmesini sağlamaya çalışan bir kuruluş. Ayrıca üye tiyatrolar arasında ülke yazarlarının tanıtımı oyun, oyuncu, teknik eleman değişimi gibi ortak projeler yürütmeyi hedefliyor. Bu düşüncelerle aynı paralelde yola çıkan Devlet Tiyatromuz da, Avrupa Tiyatrolar Birliğine 2007 yılında asil üye olarak kabul edildi. Geniş bir tiyatro ağı kurularak bu kültür paylaşım projesini de sahne sanatları yoluyla yürütmeyi kendilerine asıl izlek edinmişler. Kısacası bu birliğin amacı birlikte projeler üretmek ve değişim programı. Kültürlerin birbirinden etkilenerek gelişmesinde bence büyük katkı sağlayacak. Böylesi bir çalışmayı şahsen kutluyorum.
Bence birçok sanat dalında bu tarz çeşitli arayışlarla farklılığa gidilmesi, ortak projelerle kültürler buluşmasına daha çok katkı sağlanmalı. İşte bu sanat treni 14 Mayıs’ta Ankara garında yapılan tanıtım ve basın toplantısının ardından gösterilerini sergileyip Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları işbirliği ile Avrupa yollarına sanat seferine çıktı... Birçok ülkede oyunlarımızı sergileyecek, tanıtacak, kültürler buluşmasına aracılık edecek.
Yolculuk akışı şöyle:
20 - 23 Mayıs İstanbul Haydarpaşa ve Sirkeci garında tiyatro oyunlarına ev sahipliği yapacak
26 Mayıs - 2 Haziran Romanya
3 - 10 Haziran Sırbistan
11 - 18 Haziran Hırvatistan
19 - 25 Haziran Slovenya ve
26 Haziran - 19 Temmuz arasında Almanya Stuttgart’ta final yapacaklar.
Kara trene güle güle diyor, sanatımızı en iyi şekilde icra edeceğine inandığım Devlet Tiyatrosu sanatçılarını, sanat elçilerimize başarılar diliyorum...

Yazarın Diğer Yazıları