Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

Sanat’tan kısa kısa yeni projeler

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün Opera-Bale sanatını tanıtmak ve sevdirmek adına başlattığı proje kapsamında ADOB kardeş il ilan ettiği Sivas’a, ‘Harem’ balesiyle konuk oldu.
Türk tarih ve kültürüne, bale çalışmalarına yaptığı katkılarla tanınan Devlet Sanatçısı Merih Çimenciler’in reji ve koreografisiyle geçtiğimiz hafta içerisinde Sivas Devlet Tiyatrosu’nda sahnelenen eser Sivaslı izleyicilerden büyük ilgi gördü.
Klasik Türk müziği eşliğinde...
Osmanlı’nın 700. Yılı için yapılan özel bir eser olan ‘Harem’ balesi, sahnelendiği ilk günden bu yana Türkiye ve yurt dışında pek çok başarıya imza attı. TRT ile ADOB sanatçılarından oluşan orkestranın görev aldığı eserde,  “Dök zülfünü meydana gel”, “Nihavent Longa”, “Gelse o şuh meclise”, “Naz u Tegafül eylese”, “Vücud ikliminin sultanı sensin”, “Yine bir gül Nihal”, “Gel gidelim Göksu’ya”, “Suzidil saz semaisi”  gibi Osmanlı usul müziğinin örnekleri izleyiciye farklı bir ahenk sunmakla birlikte haremin büyülü dünyasına taşıyor.   
Kösem Sultan’ın iktidar hırsı...
Ayrıca eserde yazgıları ve kaderleri belirlenen cariyelerin hayatları, haremde yaşanan entrikalar ve Kösem Sultan’ın oğlunu gözden çıkarabilecek kadar kuvvetli iktidar mücadelesi de anlatılıyor.
Bale eseri 14 yıldır kapalı gişe oynadı ve birçok ilke de imza attı...
Topkapı Sarayı’nın Bab-ı Humayun Kapısı’nda (Saltanat Kapısı) Dolmabahçe Sarayı’nın 150. Yıl kutlamaları çerçevesinde, Sait Halim Paşa’nın yalısı, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşen ilk ve tek bale gösterisi olma özelliğini taşıyan Harem, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nce düzenlenen Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali, Bodrum Uluslararası Bale Festivali ve Marmaris Uluslararası Bale Festivali’nde de yer aldı. Birçok sosyal sorumluluk projesinde yer alan eser, Başbakanlık himayesinde Türkiye’yi yurt dışında temsil etmek amacıyla Shanghai’da gerçekleşen Expo 2010 Dünya Fuarı’nda 2500 kişinin üzerinde seyirciye ulaşırken, Almanya Dortmund Operahaus tarihinde ilk kez bir Türk eserini repertuvarına alıp sezon açılış temsilini söz konusu bu özel Türk balesi ile gerçekleştirdi.
Dekor ve kostümü Mimar Sinan’ı tez olarak hazırlayan Alexander Vasilliev’e, ışık düzeni Tahsin Çetin’e ait eserde, Padişah rolünde Oliver Spence, Gülbeden rolünde Arzu Kıran, Kösem Sultan rolünde Selin Sezer, Çeşmi Dil rolünde Mine İzgi Örsçekiç, Kemal rolünde Eren Keleş, Ressam rolünde Kadir Okurer, Harem Ağası rolünde Hakan Odabaşı, Başcariye rolünde Ezgi Korkmaz seyirciyle buluşuyor. Eser Ankara’da sahneleneceği gibi bir çok ilimize de turne yapmaya devam ediyor. Bale severlerin kesinlikle kaçırmamasını tavsiye ediyorum.
“Bir Yaz Gecesi Rüyası”
Münih Tiyatrosu direktörü Hans Henning Paar’ın koreografisi ile sahneye koyduğu Modern Dans Topluluğu’nun iddialı eseri “Bir Yaz Gecesi Rüyası” Ankaralı dans severleri büyüledi. Bir William Shakespeare komedisi olan, birliktelik ve sevgi ile bunlara eşlik eden beklenti ve dileklerin farklı bakış açıları ve evreleri ile kahramanların kendi projeksiyonlarının hayal dünyasına kapılmalarının konu edildiği  “Bir Yaz Gecesi Rüyası” , Ankaralı sanat severlerden tam not aldı. 60’lı ve 70’li yılların müziğine heyecanlı ve eğlenceli bir ilişkiler silsilesinin eşlik ettiği eserin dekoru Talat Ayhan’a, kostümü Gazal Erten’e, ışık düzeni Fuat Gök’e ait. Eser sahnelenmeye devam edecek. İyi seyirler...

Yazarın Diğer Yazıları